Search
Close this search box.
  • Inicio
  • Cementeri
  • L’Ajuntament de Sant Joan invertix més de 65.000 euros en la rehabilitació de la zona més antiga del cementeri

L’Ajuntament de Sant Joan invertix més de 65.000 euros en la rehabilitació de la zona més antiga del cementeri

Abans de la demolició de diversos nínxols en ruïnes, s’han exhumat restes i els ossos no reclamats s’han enterrat en l’ossera del cementeri

El Cementeri Municipal de Sant Joan ha recuperat, sanejat i condicionat la seua part més antiga, on diversos nínxols construïts a principis del segle XX, i amb més de 100 anys d’antiguitat, presentaven un estat ruïnós i amenaçaven una solsida que s’ha pogut evitar. La Regidoria de Cementeri, dirigida per l’edil José Luis Olcina, ha invertit més de 65.000 euros en les obres de demolició, farciment i rehabilitació de nínxols situats en la part més alta del cementeri, on les filtracions i despreniments puntuals van obligar a impedir l’accés dels usuaris durant un temps, fins que ja s’ha pogut recuperar el trànsit habitual a tota persona que vulga visitar el lloc on estan enterrats els seus sers estimats.

En concret les zones afectats del cementeri comprenen els carrers Verge del Carmen, Verge dels Dolores i Santíssim Crist, les tres situades al costat dels murs exteriors del cementeri, per la qual cosa sempre han estat molt exposades a les escorrenties d’aigua i a l’erosió natural generada pel pas del temps en el vessant que arriba fins a l’ermita del Calvari. En alguns casos, havia desaparegut la llosa del sostre, la qual cosa suposa que les fosses i panteons quedaven totalment exposat a l’aigua de pluja, o s’havien desfet làpides construïdes poc després de l’any 1900.

Per a evitar que els danys foren majors, la primera actuació municipal va ser apuntalar les parts més deteriorades dels blocs “per a evitar que els danys estructurals provocaren la solsida definitiva”, explica José Luis Olcina. Al mateix temps, els tècnics municipals van indagar en els arxius per a localitzar als descendents dels propietaris, ja que “es tractava d’una part privada del cementeri, per la qual cosa no vam poder actuar fins que no informem els amos dels enterraments dels treballs que anàvem a realitzar”, assegura el regidor. Tota eixa labor va demorar l’inici de les obres, però va ser necessària en haver d’exhumar i traslladar restes d’ossos a nínxols en bon estat, així com col·locar les restes no reclamades en l’ossera de la fossa comuna de la qual disposa el cementeri de Sant Joan.

Les dos obres han comptat amb una inversió municipal de 17.442 euros, en el cas dels carrers del Carmen i Verge dels Dolores, i de 48.293 euros en la rehabilitació del bloc de nínxols del carrer Santíssim Crist, per la qual cosa totes dues obres sumen 65.735 euros. Amb esta intervenció, a més de la demolició, s’ha construït un nou mur de tancament de formigó, reforçat amb armadures, una albardilla rematant una nova teulada, i s’ha realitzat el revestiment del mur a dos cares i el farciment de nínxols que han quedat buits després de la remodelació. En opinió del regidor José Luis Olcina, “el nostre objectiu ha sigut recuperar el patrimoni funerari de Sant Joan. Sabem que estàvem ens un tema molt sensible perquè es tracta de l’últim estatge dels nostres éssers més estimats”, assegura Olcina, “per la qual cosa hem actuat quan s’han completat tots els tràmits i s’han donat les comunicacions oportunes”. Per a l’edil, “no deixarem d’invertir diners en el cementeri, com portem fent en els últims anys, amb Santiago Román com a alcalde, però ja podem afirmar que este tema, que afectava la part més antiga del cementeri, ja s’ha solucionat”, ha afegit.