La zona afectada ha quedat restringida al públic mentres es facen els treballs de recuperació d’este jardí històric d’estil indià
La Regidoria de Parcs i Jardins i l’empresa Actua ja han posat en marxa el projecte de restauració de jardins històrics del municipi, una iniciativa contemplada en el nou servici de conservació i manteniment de les zones verdes i arbratge de Sant Joan d’Alacant. El primer espai que abordaran amb estos treballs de rehabilitació integral és el jardí de Manzaneta, una zona amb més d’un segle d’antiguitat, que contempla espècies arbòries de gran valor. Per a poder fer estos treballs, li empresa adjudicatària ha barrat la zona, impedint l’accés de vianants i mascotes, per a garantir l’eficàcia i seguretat de les obres que es duguen a terme.
Els jardins històrics de Sant Joan són un llegat cultural i natural important que ens connecten amb el nostre passat i ens permet gaudir de la bellesa de la naturalesa. Manzaneta és un clar exemple de jardí indià, conegut per la seua riquesa i diversitat d’espècies exòtiques, que aporten un toc únic i fascinant als espais verds del municipi.
En opinió del regidor de Parcs i Jardins, José Luis Olcina, “amb les obres de recuperació del jardí de Manzaneta, des de la Regidoria que dirigisc, i amb el suport de l’alcalde, Santiago Román, comencem un projecte molt atractiu i necessari, que traslladarem després als jardins de la Concepció i al Parc Municipal. A més del manteniment diari de totes les zones verdes de Sant Joan, volem mostrar una atenció especial per jardins que formen part de la història del poble, on volem que recuperen la categoria que van tindre temps arrere”, ha afegit l’edil. Per part seua, per a l’equip de jardineria de Actúa, “esta primera fase de la restauració de Manzaneta és un repte per la composició vegetal, la preparació del sòl i la instal·lació de reg d’acord amb les noves espècies. Però portem temps esperant este moment i l’afrontem amb il·lusió”, asseguren des de l’empresa.
Espècies exòtiques típiques
Per a poder abordar la restauració d’estos espais, és important tindre en compte la importància d’utilitzar espècies exòtiques típiques d’estos jardins indians, ja que estes espècies són essencials per a mantindre la integritat i l’autenticitat de l’espai. Algunes d’estes espècies són presents encara al jardí, com són un espectacular drague canari (Dracaena draco) o els dos exemplars de zumaque africà (Searsia lancea) o les majestuoses figueres de Badia Moreton, figuera australiana o bayán australià (ficus macrophylla), de les quals, per nombrosos factors, una d’elles ja va morir i a l’altra solo li queda un terç de la seua copa.
En la primera fase de la restauració es pretén recrear un ecosistema tropical amb predominança d’espècies exòtiques de fulla ampla per a cobrir tot el parterre d’estos arbres i aprofitant les estructures arbòries d’estes figueres plantarem diverses espècies d’enfiladisses (Bignonia ricasolana, Bignonia jasminoides, Parthenocysus quinquefolia, ficus repens) i epífites com Tillandsia usneoides (molsa espanyola) que amb el temps i les cures necessàries podrem gaudir d’un xicotet ecosistema tropical de gran bellesa. En el parterre annex al drague es plantaran espècies de talla baixa pròpies de les illes canàries que li donen un festeig d’acord amb el seu hàbitat natural i que permeta al paseante una visual directa, on s’aprecie la bellesa d’este exemplar.