Search
Close this search box.
  • Inicio
  • Cultura
  • El XXIV Festival de Cinema amplia els seus premis i activitats per a tindre més presència a Sant Joan

El XXIV Festival de Cinema amplia els seus premis i activitats per a tindre més presència a Sant Joan

El certamen 2024, dedicat al cinema musical, serà del 21 d’abril amb el concert de bandes sonores, fins a la gala de clausura del 27 d’abril

El Festival de Cinema de Sant Joan d’Alacant tindrà en la seua pròxima edició més presència en el teixit social, econòmic i cultural de Sant Joan. Consolidat com un dels certàmens de curtmetratges més veterans del territori nacional després de més de 20 anys de treball, l’edició XXIV del Festival de Cinema de Sant Joan, prevista del 21 al 27 d’abril, tindrà més activitats paral·leles complementàries, que s’estendran al llarg del mes d’abril, i àmplia els premis amb dos noves seccions a concurs, una amb curts per a públic familiar, que optaran al Ficus Gominolas, i un altre al millor curt d’àmbit local, que competirà pel Ficus Palomitas.

Este matí, l’Auditori ‘Antonio Gil’ de la Casa de Cultura de Sant Joan ha acollit la presentació oficial del XXIV Festival de Cinema de Sant Joan. . Entre el diumenge 21 d’abril, amb la gala d’obertura que inclourà el concert de bandes sonores de la Sociedad Musical La Paz i el Coral de la UA, i la gala de clausura i lliurament de premis del 27 d’abril, es projectaran els 31 curts seleccionats entre els 1.108 curts presentats al certamen.

El regidor de Cultura de Sant Joan, David Aracil; el director del festival, Toni Cristóbal; i el president del jurat, José Manuel Caturla, han donat a conéixer este migdia totes les novetats d’esta nova edició del certamen. En la roda de premsa també s’ha dedicat un espai a altres dos activitats que formen part de la programació cultural d’abril, per la qual cosa han intervingut la presidenta de la Comissió de Festes de Fogueres de Sant Joan d’Alacant, Nines Caro, que ha presentat el XVII Certamen de Narrativa Festes Patronals de Fogueres de la Vila de Sant Joan d´Alacant, els guardons de la qual s’entregaran el 6 d’abril a l’Auditori ‘Antonio Gil’. Així com l’escriptor i director teatral, Juan Luis Mira, autor del musical ‘Plüvia’, un muntatge del qual és patrocinador l’Ajuntament de Sant Joan d’Alacant, que s’estrena el 6 d’abril en el Teatre Principal d’Alacant i serà Sant Joan, el 20 d’abril, el primer municipi on comence la gira per tot el territori nacional, amb opcions fins i tot d’eixir fins a Iberoamèrica.

Homenatge al cinema musical

La 24 edició del Festival de Cinema Sant Joan d’Alacant homenatja el cinema musical. En el cartell, obra de la dissenyadora Ana Belén Pérez, apareixen elements del propi municipi de Sant Joan i que té com a protagonista a Gene Kelly en una de les seues escenes més mítiques de ‘Cantant sota la pluja’, dirigida per un Stanley Donen que compliria 100 anys en 2024. Sens dubte esta pel·lícula és probablement el millor musical de tots els temps, o almenys el més reconegut, al qual la dissenyadora ha triat combinar-lo també amb una part escènica de ‘La la land’, la pel·lícula que va actualitzar el gènere musical en la dècada passada i el va tornar a posar de moda.

Esta nova edició del festival donarà principi amb el concert de bandes sonores de la Sociedad Musical La Paz i la Coral UA, en una obertura que estarà conformada per diversos temes de musicals i que comptarà amb la presentació de dos components de Maniquí Teatre, Eliana Santamaría i Miriam Micó. El regidor de Cultura, David Aracil ha destacat que “la gala inaugural es realitzarà el diumenge 21 d’abril, a les 19 hores en la Plaça Josep Carreras enfront de la Casa de Cultura, en una recinte obert, més ampli, amb més butaques que a l’auditori, on volem donar cabuda a tot el públic que acudix de manera multitudinària al concert de cinema”. En esta gala d’obertura s’anunciaran i entregaran els premis del concurs d’aparadors de cinema, on els participants mostraran la seua decoració de pel·lícula durant tot el mes d’abril.

Al llarg de tot el festival, com ha destacat el director del festival, Toni Cristóbal, “tindrem novament l’ajuda i el suport de l’IES Luis García Berlanga i els seus estudiants de realització audiovisual, en tasques de promoció i cobertura de l’esdeveniment”. Des del dilluns 22 al divendres 26, a les 19 hores, seran a l’auditori les projeccions dels 31 curtmetratges seleccionats. Juntament amb la secció nacional i el més destacat del cinema curt actual, es mantenen la categoria d’escoles i estudiants de cinema en la qual col·labora amb un premi la UMH, s’estén la categoria social premiada per Ens Movem a temes socials o mediambientals, i se sumen dos noves seccions a concurs. Al llarg de la setmana, es podran veure 5 curts d’àmbit local, que optaran al Ficus Palomitas a millor obra vinculada al municipi i, d’altra banda, tindrem una sessió familiar de curts per a tots els públics, que optarà al nou Ficus Gominolas i que es projectarà íntegrament el divendres 26 d’abril a l’auditori, també a les 19 hores. El jurat encarregat de definir el palmarés en la 24 edició, el componen el periodista i comunicador José Manuel Caturla; la docent de l’IES Luis García Berlanga, Diana Roca; el tècnic especialista de la UMH Guillermo López Aliaga; el dissenyador i il·lustrador Iñigo Lanz; i l’actriu Eliana Santamaría.

Els premis s’anunciaran i entregaran en la Gala de Clausura del dissabte 27 a les 20 hores, en el mateix auditori sede del Festival, i allí també tindrem al guanyador del nou concurs de guió de Marallavi Films, el lliurament del Ficus d’Or Honorífic, i l’actuació de l’Escola Municipal de Teatre dirigida per Noé Vicente.

Activitat paral·lela

Sobre l’activitat paral·lela del festival, a més dels aparadors de cinema, s’han programat xarrades a càrrec de Marallavi Films i els seus col·laboradors, centrades principalment en el gènere documental des d’un punt de vista teòric i tècnic, comptant amb tres especialistes del mitjà com són Rafa Bonet, Raquel Agea i Daniel Tornero. Estes xarrades seran a la sala de conferències de la Casa de Cultura, els dies 23, 24 i 25 d’abril a les 17 hores. Del dilluns 15 al dijous 18 d’abril, també programat per Marallavi films, tindrem un taller de curtmetratge més pràctic i dirigit a edats entre els 10 i els 15 anys. Les classes seran de 16.30h a 18.30h a la sala de conferències de la Casa de Cultura i tindran l’objectiu de recrear una escena de la pel·lícula ‘Tesis’, d’Amenábar. Esta activitat la impartirà Guillermo Alcalá amb la col·laboració de l’actriu i comunicadora Emma Caballero. I la primera activitat prèvia al Festival, serà una altra novetat, un taller impartit per l’Escola de Doblatge d’Alacant els dies 8, 9,10 i 12 d’abril a la sala de conferències de la Casa de Cultura. Estes quatre classes s’inicien a les 17.30 hores i s’estenen fins a les 20.00 hores, i estaran dedicades especialment al doblatge al cinema musical i aniran igualment dirigides a públic jove.

. Curts seleccionats

Els premis en joc són el Ficus de Plata Cultura Sant Joan a millor obra d’animació; Ficus de Plata Nos Movemos a millor obra de tema social; Ficus de Plata UMH a millor obra d’estudiants produïda per escoles de cinema; Ficus de Plata al millor guió; Ficus de Plata a la millor interpretació; Ficus de Plata a la millor direcció; i Ficus d’Or al millor curtmetratge, dotat amb 2.000 euros. L’obra distingida amb este premi es qualificarà per als Goya i podrà inscriure’s directament en els premis de l’Acadèmia sense necessitat d’aconseguir més seleccions en altres festivals qualificadors.

La llista de les 26 obres que participen en el concurs nacional de curtmetratges del 24 Festival de Cinema de Sant Joan d’Alacant i que, per tant, opten al Ficus d’Or Sant Joan d’Alacant a la millor obra, són: ‘Adéu Peixet’, de Anice Mateu; ‘Ámam’, de Jesús Cisneros Gurumeta; ‘Anastatica’, de David Alesina; ‘Artesanía’, de David P. Sañudo; ‘Aunque es de noche’, de Guillermo García López; ‘Betiko gaua (La noche eterna)’, de Eneko Sagardoy; ‘Co-Haunting’, de Adrián Carande, Pepe Rico y Paula Sánchez; ‘El juego de su vida’, de Alejandro Miñarro; ‘El rey de la semana’, de David Pérez Sañudo; ‘El trono’, de Lucía Jiménez; ‘Enchufes?’, de Alicia Arwgar; ‘Felina’, de María Lorenzo; ‘In Half’, de Jorge Morais; ‘Intercambio’, de Amaia Yoldi; ‘L’ Aliat’, de Guillem Marí; ‘La compañía’, de José María Flores; ‘La gran obra’, de Álex Lora; ‘La nana de la bruja’, de Óscar Villarroya; ‘La noche dentro’, de Antonio Cuesta; ‘Nena’, de Xosé A. Touriñán y Jairo Iglesias; ‘Se acabó el verano’, de Pedro Nicanor; ‘Sincopat’, de Pol Diggler; ‘Son pardos’, de Carlos Llaó; ‘To bird or not to bird’, de Martín Romero; ‘Voyager’, de Pablo Pagán; y ‘Welcome Tahiya’, de Marta Bayarri. . Els 5 curts a la millor obra vinculada al municipi que aspiren al Ficus Palomitas són ‘Empieza otra vez’, de Miguel Ángel Pastor Rodríguez; ‘Huir del recuerdo’, de Víctor Jávega Navarro; ‘Y un jamón’, de Chus Verdú Seva i Sergio Balaguer Orfao; ‘Pequeño, de Álvaro G. Company i Meka Ribera; ‘R.E.S.T.’, de Pelayo Fernández.