“El xiquet que va eixir d’un forat negre” és un taller de creativitat per a persones amb malaltia mental, al llarg del qual s’ha anat creant una història que ha desembocat en un espectacle teatral dirigit a xiquets i xiquetes d’Educació Infantil, Primer i Segon cicle d’Educació Primària, així com a les seues famílies.
Paral·lelament, s’ha anat documentant en vídeo el dit procés creatiu del taller, i arreplegant els testimonis de les persones participants els que expliquen als xiquets què és la malaltia mental i quines són les dificultats que la mateixa representa per a les persones que la patixen. En el dit taller creatiu han participat tant el col·lectiu de persones afectades, com l’equip artístic (actors, director, dramaturg, vestuarista, escenògraf,…). També s’han realitzat diverses representacions de l’obra de teatre en col·legis i equipaments artístics del municipi i la província.
El dissabte 23 de gener es va inaugurar l’exposició “21 mirades al xiquet que va eixir d’un forat negre”. T’invitamos a veure el reportatge visitant l’enllace següent: http://goo.gl/n3g3PV
El diumenge 13 de març s’estrena el documental que arreplega el procés i comptarà amb la presència de participants del taller que podran complementar, en viu i amb veu pròpia, la seua vivència de la malaltia mental.
La malaltia mental contínua sent una gran desconeguda, i nodrix els mes foscos imaginaris dins de la societat, vinculant-la a violència i marginalitat; i causant un rebuig majoritari que contribuïx a l’exclusió dels persones que la patixen. A mes hi ha una absència de recursos per a gitar la malaltia mental a la Infància, dotant-la d’un coneixement real de la mateixa que promoga una actitud tolerant i no discriminatòria. Tot açò ens obliga a posar en marxa noves estratègies que disminuïsquen l’enorme abisme existent entre la societat i la malaltia mental, creant espais alternatius de sensibilització que fomenten actituds de tolerància, respecte, valoració i inclusió del col·lectiu de persones afectades per la malaltia mental. Així mateix, tant el teatre com els contes, sotàs una ferramenta eficaç per a la transmissió de valors i actituds entre els mes menuts. Per tot això, la possibilitat de crear material artístic (muntatge teatral i documental) dirigit a xiquets, xiquetes i els seues famílies suposa una gran innovació enfront de l’absència de recursos existents en què a sensibilització és referix, dirigida principalment a població adulta.