El municipi de Sant Joan d’Alacant viu un moment històric aquest cap de setmana amb la commemoració del 525 aniversari del Miracle de la Llàgrima. I és que la Santa Faç recorre els carrers de la localitat, durant el matí del diumenge, per romandre en la parròquia de Sant Joan Baptista fins al dilluns a la tarda, quan torna al seu monestir.
La Santa Faç va acudir al municipi fa ja 25 anys, amb motiu del V Centenari del Miracle de la Llàgrima, en 1989. No obstant això, la coincidència de l’Any Jubilar de la imatge amb el 525 aniversari del seu miracle més important, han fet que la comunitat religiosa organitzi un programa especial d’esdeveniments que es desenvoluparan durant tot l’any.
El sagrat llenç anirà protegit en una urna transparent per sortir a coll del monestir, en direcció a la parròquia de Sant Joan Baptista. Allí serà custodiada i exposada al públic en l’altar major, fins que en la tarda del dilluns se celebri un romiatge per anar de tornada al seu temple. El bisbe Jesús Murgui oficiarà llavors una missa amb la qual s’iniciarà oficialment l’Any de la Santa Faç.
Història
La imatge, de gran devoció en tota la província d’Alacant, també dóna nom a la pedania de Santa Faç, on se situa el monestir que l’alberga i protegeix. No obstant això, la vinculació de la “Faç Divina” amb el municipi de Sant Joan d’Alacant va més enllà de la seva proximitat geogràfica.
La tradició es remunta a l’any 1489 quan es guardava en la parròquia de la localitat fins que va ser treta en rogació per implorar pluja. D’ella va brollar llavors una llàgrima, mentre era portada per un frare franciscà. En el lloc on va succeir, en el Barranc de Lloixa, és on avui s’erigeix el monestir en el qual actualment roman.
Era un any d’extrema sequera i el sacerdot Mosén Pedro Mena va proposar organitzar una processó implorant pluja amb el plec del sant sudario. La peregrinació va començar a primera hora i al cap de recórrer “una cambra de llegua”, segons les cròniques de l’època, el portador de la gasa va notar un pes que li va deixar immòbil.
Tots van veure que de l’ull dret de la relíquia sortia una llàgrima que “va créixer de manera que no només els circumdants, mes encara els que es trobaven apartats, la van poder veure”, afegeixen els textos de llavors. I encara que la pluja no va arribar aquest dia, la tradició assenyala que a la setmana va haver-hi precipitacions que van alleujar la sequera.
Seguretat
Fins a un total de 34 funcionaris del cos de Policia Local estaran de servei en labors específiques del programa d’actes dissenyat per a l’ocasió. Seran dos els itineraris previstos per realitzar els romiatges. En primer lloc, el diumenge a les 10 hores començarà la sortida cap a Santa Faç per recollir allí la relíquia i després està previst la tornada cap a Sant Joan d’Alacant sobre les 11 hores.
La comitiva sortirà des de l’Església Parroquial, creuant la plaça d’Espanya per arribar a l’avinguda la Rambla i continuar pels carrers Mosen Pedro Mena, Ramón de Campoamor i Verónica, fins a la plaça Santa Faç per arribar al monestir. El retorn amb la relíquia es durà a terme recorrent de nou el mateix trajecte.
El dilluns, no obstant això, el romiatge que retornarà la imatge al monestir partirà des de l’Església Parroquial de Sant Joan Baptista, travessant la calli Comandant Seva i el carrer Colón, creuant la Finca Manzaneta per arribar a l’avinguda de Villafranqueza, continuant després pel carrer Sierra Mariola i el carrer Barranquet fins a la plaça de Santa Faç. El mateix recorregut que es va realitzar fa ara 525 anys.