Search
Close this search box.

Vigilància arqueològica a Sant Joan d’Alacant

L’Ajuntament requereix que es realitzen sondeigs arqueològics davant d’una promoció de vivendes en la zona adjacent a un aflorament de troballes ceràmiques gregues del segle IV a.C.

L’àrea  d’Urbanisme de l’Ajuntament de Sant Joan d’Alacant ha requerit als promotors de 108 vivendes al carrer Quijote la realització d’uns sondeigs arqueològics davant la imminència de l’inici de les obres. Aquesta mesura de precaució es pren davant l’informe remés per l’arqueòleg contractat per l’Ajuntament per a la realització del projecte museològic del Centre d’Interpretació de l’Horta d’Alacant en la Torre Ansaldo, on s’adverteix de passats aflorament de restes a escassos 50 metres de la parcel·la, com una terracota del segle IV a.C. d’origen grec.

Davant d’aquesta situació, l’Ajuntament ha decidit realitzar sondeigs en les zones a mesura que es vagen sol·licitant les llicències d’obra per al desenvolupament de les parcel·les. Aquest requeriment preventiu, evitarà a més futures paralitzacions com la que va sofrir el concessionari de Land Rover fa 3 anys per l’aparició de restes ceràmiques en el moviment de terres previ a la construcció del local. La troballa de la peça ceràmica va ser recollida també per l’extinta revista local Lloixa en el seu número 48.

La peça en qüestió és una figura d’uns 12 centímetres de llargària que representa el tors d’una dona en posició sedent i amb els braços col·locats en la seua falda. És un bust femení que porta un peça de vestir llarga que cobreix el seu tors i braços. D’acord amb l’arqueòleg, la pèrdua del cap es va produir en un temps remot i, encara que l’estat de conservació de la peça és bo, recomana que siga revisada per un restaurador en el moment de la donació.

Aquesta iniciativa s’emmarca dins de la política de conservació i posada en valor del patrimoni mampresa pel govern municipal en els últims anys. La posada en valor i l’ús de cases de l’horta com Pedro José i El Reloj, la rehabilitació d’espais hidràulics com el partidor de Toril, l’adquisició de la Casa de El de Conde o la rehabilitació de Palmeretes, el Jabalí o Torre Ansaldo, així com l’inici de recuperació de l’ermita de Vil·la Flora demostren que Sant Joan es preocupa pel seu passat i pel seu patrimoni.

Troballa d’espases centenàries

L’Ajuntament també ha inventariat la troballa de 12 espases en les dependències municipals. Es tracta de 10 espases de factura nacional que comprenen sabres de Guardia Civil, d’oficial d’infanteria, marina o d’artilleria i dos sabres japonesos del segle XVII i del segle XIX respectivament. Aquestes armes es van trobar en un armari de l’edifici consistorial desconeixent l’origen d’aquestes però constatant-ne que tenen un valor històric molt elevat. Una vegada registrades i comprovant el seu valor, es va procedir a la seua inclusió en l’inventari municipal per a posteriorment formar part de la dotació amb la que comptarà el Centre d’Interpretació de l’Horta d’Alacant Torre Ansaldo.

“Ens prenem molt sèriament la conservació del nostre patrimoni. Som una terra amb molta història i moltes possibilitats però sempre hem tingut complex d’inferioritat pel que fa a la riquesa del nostre poble”, ha declarat la regidora d’Urbanisme, Esther Donate.