El 20 de novembre de 1989, el món va fer una promesa a la infància, fer del món un lloc millor per a cada xiquet o xiqueta. El valor d’aquesta promesa, la Convenció sobre els Drets del Xiquet, hui, trenta anys després d’haver sigut realitzada té més rellevància que mai.
Els desafiaments que enfronten els xiquets, xiquetes i adolescents hui dia són en molts aspectes més complexos que abans. Aquest panorama ens exigeix que, com la Convenció assenyala, els seus interessos tinguen una posició prioritària quan prenguem decisions que els afecten, que treballem tots junts per a crear un entorn adequat, preparat per a escoltar-los i tindre en compte les seues opinions, per a donar-los una oportunitat justa per a cadascun d’ells i elles, perquè vegen realitzats els seus drets, i amb tot això que gaudisquen d’una infància segura i feliç que els permeta desenvolupar totes les seues potencialitats.
Les ciutats i pobles han de ser llocs on els xiquets, xiquetes i adolescents se senten segurs i valorats, on tinguen accés a serveis socials essencials de qualitat, on se senten protegits, on la seua veu siga escoltada i tinguen l’oportunitat de jugar i passar temps amb les seues famílies. Les ciutats i pobles juguen un paper primordial en la vida dels xiquets i xiquetes, perquè són l’entorn més pròxim a ells, on viuen i han de poder gaudir dels seus drets. Aquest rol, derivat de la ratificació de la Convenció sobre els Drets del Xiquet, comporta una responsabilitat que ha de ser presa de debò, amb voluntat política i accions concretes
En 1996, UNICEF va llançar la iniciativa mundial de Ciutats Amigues de la Infància juntament amb els governs locals per a respondre al desafiament de fer realitat els drets i millorar el benestar dels xiquets i les xiquetes en un món cada vegada més urbanitzat i descentralitzat. És l’estratègia per a fer realitat en l’àmbit local la Convenció sobre els Drets del Xiquet, i per a fer-se realitat ha de comptar amb la col·laboració de tots els actors, públics, privats, locals, regionals, estatals. Tots ells han de coordinar-se per a crear comunitats segures, inclusives i enfocades a respondre a les necessitats i desafiaments de la infància i adolescència.
La Regidoria d’Infància, té el ferm compromís de:
- Treballar per la defensa dels drets de la infància i l’adolescència del nostre municipi, i de promoure processos que impulsen la seua participació activa en el municipi.
- Aplicar la Convenció sobre els Drets dels Xiquet juntament amb totes les parts interessades rellevants del nostre municipi, per a garantir solucions integrals i el compliment de la Convenció.
- Posar en pràctica polítiques que garantisquen que tots els xiquets, xiquetes i adolescents, gaudisquen del seu ple potencial mitjançant el compliment, en condicions d’equitat, dels seus drets en el nostre municipi.
Per això, en el dia hui, Dia Internacional de la Infància, des d’aquesta Regidoria, hem presentat la candidatura de Sant Joan d’Alacant, perquè siga reconeguda com a Ciutat Amiga de la Infància, posant així en valor, el compromís del nostre municipi amb la promoció, protecció i realització dels drets de la infància, tal com es recull en la Convenció sobre els Drets del Xiquet.