Search
Close this search box.
  • Inicio
  • Sense categoritzar
  • CULTURA SOL·LICITA QUE S’ESTUDIE LA INCLUSIÓ DE LA SÉQUIA DEL GUALERÓ EN EL CATÀLEG DE BÉNS I ESPAIS PROTEGITS DE SANT JOAN

CULTURA SOL·LICITA QUE S’ESTUDIE LA INCLUSIÓ DE LA SÉQUIA DEL GUALERÓ EN EL CATÀLEG DE BÉNS I ESPAIS PROTEGITS DE SANT JOAN

La regidora de Cultura, la socialista Esther Donate, va sol·licitar ahir al matí mitjançant provisió que s’iniciaren els tràmits per a la inclusió del Gualeró en el Catàleg Municipal de Béns Protegits.

La participació de Sant Joan d’Alacant en el projecte TERRA, coordinat per l’associació Arquitectes sense Fronteres i el Col·legi Territorial d’Arquitectes d’Alacant, ha unit a tècnics municipals amb associacions i col·lectius que treballen per la conservació del patrimoni de l’horta tradicional alacantina. Fruit d’aquestes reunions va sorgir fa més de dos mesos la idea d’incloure la séquia del Gualeró en el catàleg de béns i espais protegits municipal, encarregant a l’arxiver municipal, Gaspar Belmonte els treballs de recopilació d’informació sobre aquest tema.

La séquia del Gualeró es va construir en el segle XIV per a proveir a les terres baixes de l’horta i va ajudar a configurar el paisatge i el creixement de la població de Sant Joan d’Alacant i Benimagrell, marcant fins i tot la trama urbana en un recorregut encara visible. Malgrat això no disposa de cap mena de catalogació o nivell de protecció en el municipi.

Per la seua antiguitat, i per ser un element vertebrador del paisatge, la séquia del Gualeró reuneix uns certs valors històrics, culturals i patrimonials, que li han fet recentment mereixedora del més alt nivell de protecció en el terme municipal de Mutxamel, on comença en el denominat Assut de Sant Joan o Assut Nou.

Després de recopilar tota la informació, l’edil de Cultura va sol·licitar formalment “l’inici de les accions necessàries per a l’elaboració dels informes històrics i urbanístics que ajuden la delimitació del bé a protegir i el seu valor patrimonial; i es donen les accions oportunes per a la possible inclusió d’aquest en el Catàleg de Béns i Espais Protegits.”

Per la seua part la regidora d’Urbanisme, Eva Delgado (PSOE) va assenyalar que “apostem per la recuperació del patrimoni del municipi, és per això que s’ha donat traslladat als tècnics d’urbanisme l’ordre perquè s’inicie l’elaboració dels informes pertinents per a la inclusió en el catàleg municipal”.