Les obres de rehabilitació del refugi de la guerra civil de la Finca Pedro José porten bona marxa. Després dels retards inicials provocats per les abundants pluges a la primavera i els problemes amb el subministrament de materials, les obres avancen a bon ritme i les millores efectuades ja s’aprecien a simple vista.
En el matí del dijous l’Arquitecta Municipal va realitzar una visita a l’obra per a tractar diversos temes tècnics, les regidores socialistes d’Urbanisme i Cultura, Eva Delgado i Esther *Donate, van acceptar la invitació de l’empresa que realitza l’obra, *ARL Rehabilitació, per a comprovar de primera mà l’estat de les obres.
Recordem que la rehabilitació es durà a terme sobre la base del projecte elaborat per Miguel Martínez *Perallón, encarregat per l’ajuntament després de la troballa del refugi en la legislatura passada. L’obra està inclosa dins del Pla +Prop de la Diputació d’Alacant i tindrà un cost total d’uns 40.000€.
Des de les regidories d’Urbanisme i Cultura es va coincidir en la necessitat de dur a terme aquest projecte. Cal recordar que segons la Llei 9/2017 de 7 d’abril de la Generalitat, el patrimoni històric i arqueològic civil i militar de la Guerra Civil en la Comunitat Valenciana, construït amb anterioritat a 1940, té el reconeixement legal de bé de rellevància local.
Amb aquesta actuació es posa en valor la història del municipi i es dignifica el jardí de la Casa de Pedro José, en la qual actualment està el Jutjat de pau, i que va ser restaurada amb fons propis de l’Ajuntament l’any 2010.
Ens trobem davant un refugi antiaeri destinat a protegir la família del tinent de carabiners José Muñoz *Vizcaino i del personal civil i militar resident en la finca. El refugi disposa de dues boques d’accés, encara que podria existir una altra a través de l’antic celler segons algunes fonts consultades, per les quals s’accedeix a sengles escales i corredors que condueixen a una galeria central. La primera boca d’accés està localitzada en la façana posterior que bufona amb el carrer Dean Antonio Sala. La segona entrada, es troba en la façana lateral en la seua orientació sud-est.
Segons les fonts consultades, dins de les diferents tipologies constructives existents en refugis antiaeris, estaríem davant un refugi de Tipus 2, executat en terreny argilenc i que a causa de la seua resistència fa innecessària la presència de murs de contenció. Les galeries estan revestides per una filada de rajola de 7 cm i el sostre es troba voltat propiciant d’aquesta manera el “efecte arc”.