- Inici
- Àrea Participació Ciutadana
- Registre d’Entitats d’Interés Municipal (REIM)
QUÈ SÓN LES ASSOCIACIONS?
La Constitució Espanyola diu:
Article 22. Es reconeix el dret d’associació:
-
Les associacions que busquen finalitats o usen mitjans tipificats com a delicte són il·legals.
-
Les associacions emparades per aquest article hauran d’inscriure’s en un registre únicament a l’efecte de publicitat.
-
Les activitats de les associacions només podran ser dissoltes o suspeses en virtut d’una resolució judicial motivada.
-
Es prohibeixen les associacions secretes i les de caràcter paramilitar.”
“Article 9.2. Correspon als poders públics promoure les condicions amb la condició que la llibertat i la igualtat de l’individu i dels grups en què s’integra siguen reals i efectives; retirar els obstacles que impedisquen o dificulten la plenitud i facilitar la participació de tots els ciutadans en la vida política, econòmica, cultural i social.”
Segons l’Exposició de Motius de la Llei orgànica 1/2002, de 22 de març, Reguladora del Dret d’Associació:
“El dret fonamental d’Associació constitueix un fenomen sociològic i polític, com a tendència natural de les persones i com a instrument de participació, respecte al qual els poders públics no poden trobar-se al marge.”
“És innegable, també, i així ho recorda el Comité Econòmic i Social de la Unió Europea en el seu Dictamen de 28 de gener de 1998, la importància que tenen les associacions per a la conservació de la democràcia. Les associacions permeten als individus retrobar-se en les seues conviccions, aconseguir activament els seus ideals, complir tasques útils, trobar el seu lloc en la societat, fer-se escoltar, exercir alguna influència i provocar canvis. En organitzar-se, els ciutadans es doten de mitjans més eficaços per a fer arribar la seua opinió sobre els diferents problemes de la societat, als qui prenen les decisions polítiques. Enfortir les estructures democràtiques de la societat reverteix en el reforçament de totes les institucions democràtiques i contribueix a la preservació de la diversitat cultural.”
“Resulta palesa que les associacions exerceixen un paper fonamental en els diversos àmbits de l’activitat social, contribuint a un exercici actiu de la ciutadania i a la consolidació d’una democràcia avançada, representant els interessos dels ciutadans davant els poders públics i desenvolupant una funció essencial i imprescindible, entre altres, en les polítiques de desenvolupament, medi ambient, promoció dels Drets Humans, joventut, salut pública, cultura, creació de llocs de treball i altres de similar naturalesa.”
Segons l’Article 72 de la Llei 7/1985, de 2 d’abril, de Bases del Règim Local:
“Les Corporacions Locals afavoriran el desenvolupament de les associacions per a la defensa dels interessos generals o sectorials dels veïns, els facilitaran la més amplia informació sobre les seues activitats i, dins de les seues possibilitats, dels mitjans públics i l’accés a les ajudes econòmiques per a la realització de les seues activitats i impulsaran la seua participació en la gestió de la Corporació en els termes del numere 2 de l’article 69. A tals efectes podran ser declarades d’utilitat pública”.
NORMATIVA REGULADORA:
-
Llei orgànica 1/2002, de 22 de març, reguladora del dret d’Associació.
-
Decret 181/2002, de 5 de novembre, del Govern Valencià, pel qual es crea el Registre Autonómic d’Associacions de la Comunitat Valenciana.
-
Ordre de 10 d’abril de 2003, del Conseller de Justícia i d’Administracions Públiques, pel qual es desenvolupa el Decret 181/2002, de 5 de novembre, que crea el Registre Autonómic d’Associacions de la Comunitat Valenciana.
-
Llei 7/1985, de 2 d’abril, reguladora de les Bases del Règim Local.
-
Reglament 2568/86, de 28 de novembre d’Organització, Funcionament i Règim Jurídic de les Entitats Locals (ROF).
-
Llei 14/2008 de 18 de novembre de 2008. de la Generalitat, d’Associacions de la Comunitat Valenciana
CONSTITUCIÓ D'UNA ASSOCIACIÓ:
Existeixen dues vies,per tramitació estatal, o bé per tramitació autonòmica, depenent de l’àmbit territorial d’actuació de l’associació:
Tramitació estatal:
Aquesta tramitació és per a les següents associacions:
-
Associacions d’àmbit estatal i totes aquelles que no desenvolupen principalment les seues funcions a l’àmbit territorial d’una Comunitat Autònoma.
-
Associacions estrangeres que desenvolupen activitats a l’Estat espanyol.
Aquestes associacions s’inscriuran en el Registre Nacional d’Associacions i l’òrgan administratiu competent se’l Ministeri de l’Interior:
Secretaria General Tècnica,
Registre Nacional d’Associacions,
C./ Amador dels Rios, núm. 7.
28010 Madrid.
Teléfono: 91 537 25 07, y Fax: 91 537 25 08.
No obstant això, aquesta tramitació estatal es pot realitzar a través la Secretaria General de la Conselleria de Justícia i Administracions Públiques, Servei d’Entitats Jurídiques.
Tramitació autonòmica:
Aquesta tramitació és per a les associacions que principalment desenvoluparan les seues funcions en l’àmbit territorial del País Valencià (ací s’inclouen totes les associacions d’àmbit local dels municipis valencians).
Aquestes associacions s’inscriuran en el Registre Autonòmic d’Associacions de la Comunitat Valenciana, i la tramitaciónse farà, preferentment, a través del Registre de la Conselleria de Justícia i Administracions Públiques, en la Direcció Territorial d’Alacant:
Conselleria de Justícia i Administracions Públiques,
Direcció Territorial d’Alacant,
Rambla Méndez Núñez,41.
03002 Alicante, L’Alacantí.
Teléfonos: 012.
CONSULTA LA PÀGINA WEB DE LA CONSELLERIA http://www.gva.es/es/inicio/procedimientos?id_proc=83 T’INFORMARÀS DE COM TRAMITAR-HO I PODRÀS DESCARREGAR-TE TOTS ELS IMPRESOS ASSOCIATS.
INSCRIPCIÓ D'UNA ASSOCIACIÓ Al REGISTRE MUNICIPAL D'ASSOCIACIONS VEÏNALS:
En “Documents associats” podràs consultar el reglament del REIM i descarregar-te l’imprés de sol·licitud d’inscripció.
Què és el Registre Municipal d’Associacions Veïnals?
És un Registre Municipal que té com a objecte permetre a l’Ajuntament conéixer el nombre d’Entitats existents en el municipi, les seues finalitats i la seua representativitat, a l’efecte de possibilitar una correcta política municipal de foment de l’associacionisme veïnal. És independent del Registre General d’Associacions de la Comunitat Valenciana on, així i tot, han de figurar inscrites. (Apartat 2, Art. 236 del ROF).
Podran obtindre la inscripció en el Registre Municipal d’Associacions Veïnals totes, l’objecte de les quals siga la defensa, foment o millora dels interessos generals o sectorials dels veïns del municipi i, en particular, les associacions de veïns de barri o districte, les de pares d’alumnes, les Entitats culturals, esportives, recreatives, juvenils, sindicals, empresarials, professionals, i qualssevol un altre similar. (Apartat 3, Art. 236 del ROF).
Per què convé inscriure l’associació al Registre Municipal d’entitats ciutadanes?
Per a poder exercir els drets que la normativa vigent els les reconeix davant la Corporació Local.
Aquests drets són:
-
Rebre subvencions econòmiques de l’Ajuntament, en la mesura que ho permeten els recursos pressupostaris, bé per despeses generals, bé per les activitats que realitzen.
-
Accedir a l’ús de mitjans públics municipals, especialment locals i mitjans de comunicació.
-
Sempre que ho sol·liciten expressament, gaudiran, a més, dels següents drets:
-
Rebre a la direcció social les convocatòries dels òrgans col·legiats municipals que celebren sessions públiques quan en l’ordre del dia figuren qüestions relacionades amb l’objecte social de l’Entitat. I rebre, en els mateixos supòsits, les resolucions i acords adoptats pels òrgans municipals.
-
Rebre les publicacions que edita l’Ajuntament, sempre que resulten d’interés per a l’Entitat, atés el seu objecte social.
-
-
Canalitzar la participació dels veïns als Consells Sectorials, en els òrgans col·legiats de gestió desconcentrada i en els òrgans col·legiats dels Ens de gestió descentralitzada de serveis municipals quan aquesta participació estiga prevista en les reglamentacions o acords municipals.
Per a obtindre més informació i aclarir dubtes pot dirigir-se a:
Regidoria de Participació Ciutadana
Plaça de l’esglèsia 2
Sant Joan d’Alacant.
participa@santjoandalacant.es
Teléfono: 966 013 125