- Inici
- Àrea Subvencions i Fons Europeus
- Informació i Normativa
Informació i Normativa
MECANISME DE RECUPERACIÓ I RESILIÈNCIA
El 21 de juliol de 2020, el Consell Europeu va acordar un instrument excepcional de recuperació temporal conegut com Next Generation EU (Pròxima Generació UE) per un import de 750.000 milions d’euros. El Fons de Recuperació garanteix una resposta europea coordinada amb els Estats membres per a fer front a les conseqüències econòmiques i socials de la pandèmia.
El Mecanisme per a la Recuperació i la Resiliència (MRR) constitueix el nucli del Fons de Recuperació. La seua finalitat és donar suport a la inversió i les reformes en els Estats membres per a aconseguir una recuperació sostenible i resilient, al mateix temps que es promouen les prioritats ecològiques i digitals de la UE.
El MRR té quatre objectius principals: promoure la cohesió econòmica, social i territorial de la UE; enfortir la resiliència i la capacitat d’ajust dels Estats membres; mitigar les repercussions socials i econòmiques de la crisi de la COVID-19; i donar suport a les transicions ecològica i digital. Tots ells van dirigits a restaurar el potencial de creixement de les economies de la UE, fomentar la creació d’ocupació després de la crisi i promoure el creixement sostenible.
Per a aconseguir eixos objectius, cada Estat membre ha de dissenyar un Pla Nacional de Recuperació i Resiliència que incloga les reformes i els projectes d’inversió necessaris per a aconseguir eixos objectius.
PLA DE RECUPERACIÓ, TRANSFORMACIÓ I RESILIÈNCIA
El Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència de l’economia espanyola preveu la mobilització de més de 140.000 milions d’euros d’inversió pública fins a 2026, amb una forta concentració de les inversions i reformes en la primera fase del pla Next Generation EU, que cobreix el període 2021-2023, amb la finalitat d’impulsar la recuperació i aconseguir un màxim impacte.
El Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència espanyol detalla una completa agenda d’inversions i reformes especificant les metes, objectius i indicadors per al seu seguiment i control.
Per a facilitar el desplegament de les inversions, el Pla s’assentisca sobre quatre eixos transversals:
- Transició ecològica
- Transformació digital
- Cohesió territorial i social
- Igualtat de gènere
El Pla, inspirat en l’Agenda del Canvi, en l’Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible de Nacions Unides, s’estructura entorn de deu polítiques palanca que incidiran directament en aquells sectors productius amb major capacitat de transformació del nostre teixit econòmic i social. Les deu polítiques palanca integren, al seu torn, 30 component o línies d’acció estructurades en 102 reformes i 110 inversions que componen les Mesures que despleguen projectes i subprojectes.
El Pla compleix amb les exigències comunitàries. Totes les mesures que incorpora compleixen el principi de «no causar un perjudici significatiu» al medi ambient (do no significant harm). Igualment, amb les mesures incloses en el Pla se superen els llindars mínims establits en el Reglament del Mecanisme de Recuperació i Resiliència per a la contribució a l’objectiu climàtic i a l’objectiu digital.
Enllaços:
- Enllaç al Pla de Recuperació: (accedir)
- Enllaç al Pla de Recuperació, documents i enllaços: (accedir)
- Mecanisme de Recuperació i Resilencia: (accedir)
- Pla de Recuperació, Transformació i Resilencia: (accedir)
- Presentació PRTR: (accedir)
- Ordre HFP/1030/2021, de 29 de setembre: (accedir)
- Ordre HFP/1031/2021, de 29 de setembre: (accedir)
- Ordre HFP/55/2023, de 24 de gener: (accedir)
- Pla de Comunicació: (accedir)
- Guia DNSH: (accedir)