Search
Close this search box.

Del 14 d’octubre al 4 de novembre de 2014 es va poder contemplar l’exposició Policia Local de Sant Joan d’Alacant, 122 anys al servei del municipi. 1892-2014. 1892-2014. La mostra, organitzada per la Policia Local, narrava l’origen i evolució del cos de la llavors denominada Guàrdia Municipal i els serveis que ha prestat al nostre municipi al llarg de la seua història. L’Arxiu Municipal es va sumar a l’exposició aportant la documentació que custodia sobre aquest tema.

Oferim a continuació la successió de documents que donen acta d’inici a la Policia Local de Sant Joan d’Alacant.

Segons el Pressupost Ordinari de 1869, el més antic dels conservats en l’AMSJA, en la partida de despeses destinada a “Guàrdies municipals” no es destina diners, no obstant açò en l’apartat “Policia urbana i rural” s’anoten 208 escuts a “Despeses generals del ram” especificant-se “Personal: 108 escuts” i “Enllumenat públic: 100 escuts”

Entre la plantilla municipal d’aquest pressupost no figura cap Guàrdia Municipal encara que si apareix la figura del serè. Referent a açò cal dir que en el document municipal més antic, el Llibre de Passaports (fol. 134, data 24/01/1853) apareix un serè anomenat Francisco Martínez, veí de Sant Joan d’Alacant, de 52 anys d’edat. La tradicional figura del serè apareix doncs a Sant Joan des del moment més remot que podem documentar en l’AMSJA. Les seues atribucions de rondar els carrers a la nit vetlant per la seguretat del municipi, els veïns i les seues propietats, enllacen amb les quals després tindrà la Guàrdia Municipal. El Pressupost Ordinari de 1888-1889, en la partida “Policia urbana i rural” especifica el sou del serè com a despesa de personal.

Caldrà esperar a 1892 per a trobar la primera referència documentada a la Guàrdia Municipal en els Llibres d’actes del Ple. En la sessió de 20 de febrer de 1892, quan els senyors regidors es disposaven a iniciar l’elaboració del Pressupost Ordinari per a l’exercici 1892-93 es va proposar la creació d’aquest cos.

Sessió de dia 20 de febrer 1892 (Sig. 1/C-1443-2) (imatge1)(imatge)

[…] En este estado el Sr. Presidente manifestó que era / llegada la época de proceder a la formación del / presupuesto ordinario para el ejercicio de 1892 á 93 / y en su vista el Ayuntamiento acordó que por el Pre- / sidente de la Comisión de Hacienda D. José Gosálbez / Gadea y el vocal de la misma D. Ricardo Seva La- / puente, se procediera sin levantar mano a formar / el proyecto del indicado presupuesto, indicando al / propio tiempo á dichos señores la conveniencia de / consignar algunos ingresos sobre arbitrios de matadero, / certificaciones, edificaciones, carruages, multas y ce- /sión de terrenos sobrantes de la vía pública; sin ol- / vidar en los gastos las oportunas consignaciones para / crear dos plazas de guardias municipales para la cus- / todia de los intereses locales, […]

Seguidament, en el mes de març, es veuria plasmat en els Pressupostos amb la seua corresponent partida, encara que encara la Guàrdia Municipal no figurara en la plantilla municipal.

Expedient de formació de Pressupost Ordinari, exercici 1892-93 (Sig. 1167) (imatge1)(imatge2)

29 / Presupuesto de Gastos / Ayuntamiento de San Juan. Año económico de 1892 á 1893 / Capítulo 2º / Carpeta de las dos relaciones que constituyen los del expresado capítulo […] Para sueldo de dos guardias municipales 1400 (Pesetas) […] Idem equipo y vestuario de los mismos 100 (Pesetas) / Total 1.500 (Pesetas) / San Juan á 7 de marzo 1892 / El Alcalde / Joaquín Sala / El Secretario / José Gosálbez

Per fi en el mes de juliol es nomenen per part de l’Alcalde dos Guàrdies Municipals interins

Sessió ordinària del dia 2 de juliol 1892 (Sig. 1/C-1443-3) (imatge1)(imatge2)

[…] En este momento por el Sr. Presidente se hizo / presente á la Corporación que hasta que por / la Superioridad se proveyesen en propiedad las / plazas de Guardias Municipales había nombrado / interinamente á los licenciados del Ejército Angel / Ramos Muñoz y Miguel Ortega Soriano; ha- / biendo acordado la Corporación aprobar dicho nom- / bramiento. Sin otro asunto se levantó la sesión.

Es requeria que aqueixos llocs anaren ratificats i nomenats en propietat, aquesta ordre va arribar en el mes de setembre.

Sessió del dia 10 de setembre 1892 (Sig. 1/C-1443-3) (imatge1)(imatge2)

[…] En el momento se dio cuenta á la Corporación de una / comunicación del Ex(celentísi)mo Sr. Capitán General de Valencia / fecha 29 de agosto último, dando cuenta de que por / Real Orden de 23 del indicado mes habían sido desig- / nados para Guardias Municipales de este Ayunta- / miento los licenciados del Ejército Angel Ramos / Muñoz y Juan Mondeja Carretero; examinados que / fueron por la Corporación los documentos personales / de cada uno de dichos individuos se acordó que por / el Sr. Alcalde se remitan al indicado Sr. Capi- / tán General las credenciales que en la citada co- / municación reclama, y que es (sic) de posesión a los an- / tes designados siempre que se presenten en el tiempo / reglamentario y exhiban la credencial de su referencia. / Sin otro asunto de que tratar se levantó la sesión.

No obstant açò caldria esperar al mes de novembre per al nomenament definitiu atès que un dels designats pel Capità General no va arribar a personar-se a Sant Joan.

Sessió del dia 19 de novembre 1892 (Sig. 1/C-1443-3) (imatge1)(imatge2)

[…] En el momento el Sr. Alcalde presidente / manifestó que hasta el dia de la fecha / no se había presentado ante su autoridad / á tomar posesión, Juan Mondeja Ca- / rretero designado para desempeñar una / de las dos plazas de Guardias Munici- / pales por Real Orden de veinte y tres de / agosto último; y la Corporación consi- / derando que había trascurrido con exceso / el tiempo reglamentario para que el / Juan Mondeja se presentase á to- / mar posesión de su destino sin haber- / lo verificado, acordó nombrar en propie- / dad a Miguel Ortega Soriano que ve- / nía desempeñándola interinamente des- / de el mes de julio último. […]

D’aquesta manera va començar a funcionar el cos de la Guàrdia Municipal a Sant Joan d’Alacant, cos que comptaria amb un nombre de dues persones fins a la segona meitat del segle XX. El serè va continuar existint també, compatibilitzant les seues accions amb els nous guàrdies.