CAMPAMENT TERAPÈUTIC

Les segones oportunitats existeixen. Un total de tretze xiquets de Sant Joan viuen amb famílies d’acolliment, en molts casos familiars directes, a causa de la situació que travessen els seus pares. L’Associació de Voluntaris Acolliment Familiar de la Comunitat (AVAF) s’està implantant en la localitat per a donar suport a aquestes famílies i fomentar el voluntariat. Per aquest motiu, i amb la finalitat d’alleujar en la mesura de la possible a aquestes persones durant el període vacacional, el col·lectiu i l’Ajuntament han engegat un campament urbà al llarg d’aquesta setmana passada.

El col·lectiu AVAF s’està implantant en la localitat i senten la necessitat de donar a conèixer el voluntariat dins de l’acolliment familiar. Es tracta de «oferir a aquests xiquets una oportunitat perquè tinguen una vida normal», explica la presidenta de l’associació en la província d’Alacant, María Ángeles Aguado.

En el moment en el qual es produeix una situació de desemparament familiar, els menors accedeixen al sistema a través de la Conselleria de Benestar Social. Els xiquets poden ingressar en un centre o passar a viure amb altres membres de la mateixa família, que es denomina d’extensió, o amb una altra d’acolliment voluntari.

La tasca de AVAF és mitjançar entre aqueixes famílies i l’administració. Per aquest motiu, el col·lectiu duu a terme campanyes de difusió i sensibilització per a la captació de voluntaris i desenvolupa programes per a recolzar a aquests nous nuclis familiars que s’enfronten a un nou repte.

Durant cinc dies, des de dimarts passat fins avui, les nou famílies extenses del municipi que ho hagen considerat oportú, han gaudit d’un respir gràcies al campament organitzat el Consistori i l’associació en el poliesportiu de Sant Joan. Tallers de plantació de flors, de pintar caretes amb temàtica de la naturalesa per a completar un mural, esports i *gymkanas, són algunes de les activitats que han practicat els menors.

En definitiva, «la qual cosa nosaltres tractem d’aconseguir és que socialitzen entre ells i puguen passar unes jornades lúdiques i educatives», compte Nuria Ortiz, qui porta al voltant d’un any com a voluntària de l’associació.

Els dies en el qual el clima ha acompanyat, voluntaris i menors van traslladar l’escenari del campament. De les instal·lacions esportives al mar. Amb la proximitat de les platges de Sant Joan, els xiquets no podien perdre’s l’oportunitat de donar-se un capbussó.

«Em van comentar la possibilitat d’organitzar el campament i em va semblar una gran idea per a ajudar a aquestes famílies extenses, que a voltes es veuen sobrecarregades i són les que menys suport econòmic tenen», indica Nuria, qui als seus 26 anys barreja la possibilitat de convertir-se en una família educadora.

Isabel Jiménez és àvia i també mare. Al seu càrrec té quatre dels seus néts, dos majors de més de 20 anys i dues xiquetes de 2 i 6 anys. Les circumstàncies dels seus fills li han portat a adquirir un nou rol patern des que els majors van arribar a casa.

«Necessitem més suport», assegura Isabel, qui es mostra molt crítica amb la labor de la Conselleria «que posa massa traves administratives per a poder cuidar dels meus néts». Amb l’arribada dels seus nous fills, les despeses s’incrementen «però quan els majors van complir els 18 anys retiren part de les ajudes».

«Medicaments, ulleres, menjar o vestir. Hi ha moltes despeses, però conforme creixen els xiquets s’obliden d’ells». Malgrat açò, aquesta àvia convertida en mare agraeix la labor que desenvolupa la Regidoria de Benestar Social de Sant Joan i considera oportunes iniciatives com el campament urbà.

Font: Les Províncies