Des de l’organització del Certamen UBICA i la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Sant Joan d’Alacant, es persegueix el foment de l’art contemporani en el municipi i la participació ciutadana en els seus processos. Per això, en aquesta nova edició, s’ha creat un Taller de Perfomance en el qual els alumnes realitzessin algunes de les seves accions en el recorregut inaugural.
Un jurat especialitzat en les últimes manifestacions de l’art contemporani, va seleccionar el passat juny un total de 5 projectes que ara veuran la llum i que es divideixen en diverses categories.
Dintre de la categoria d’Intervenció el Territori es podran veure les següents propostes:
– Potencial Escultòric de l’artista brasiler Marlon de Azambuja. A través de cinta aïllant de colors, l’autor recobreix i subvert elements del mobiliari urbà, generant diàlegs entre el ciutadà i la morfologia pròpia de la urbs. Les seves intervencions es trobaran en l’Av. de la Rambla, la Plaça de la Constitució, el Parc Municipal, el passatge Climont, el passatge Dr. San Miguel, la Calli Maigmona, una plaça en la Calli Dean Antonio Sala i en la Plaça de Josep Carreres.
– Reconstrucció, de l’artista d’origen xilè Romina Rebolledo Bastías, que realitza una sort d’arqueologia poètica, evocant l’estructura interna de l’antic habitatge que se situava en una plaça del Carrer Cervantes, un espai ambigu on es dóna una curiosa confluència de temps. A través del treball amb pellas de fang fresc, *Romina genera un debat entorn de la subjectivitat de l’espai, la memòria i l’especulació.
– El projecte Turisme Local del col·lectiu valencià Engendro Col·lectiu, en lloc de realitzar una intervenció física en un lloc específic, surt a peu de carrer a la recerca de les petites històries que conformen la memòria popular del municipi. Aquest treball, a manera d’antropologia urbana, quedarà recollit en una agenda turística local realitzada pels testimoniatges dels mateixos ciutadans, en actes de difusió i en un video documental que podrà veure’s en el seu blog http://engendrocolectivo.blogspot.com/
– Rescatant a Narcís de Verónica López Capel, artista murciana que intervindrà en la Perruquería Valentín, situat en el Carrer Comandant Seva, amb l’ús de fotografies dels propis clients de la perruquería i del text La Metamorfosi d’Ovidio. A través de la mitologia de Narcís, l’autora genera un debat entorn dels processos de embellecimiento personal i a tota l’economia generada referent a això en la nostra cotidianeidad.
Pel que respecta l’obra de net-art Fira Tecnològica, del grup La Vértebra del Inoceramus, és la segona obra que passa a formar part del patrimoni digital de la biblioteca de net-art allotjada en la web del certamen. Els autors ens presenten una fira d’invents inversemblants i poètics que pretenen reflexionar sobre la idea de cyborg i la prolongació protésica de la subjectivitat a través del capitalisme mass-mediàtic. Una reflexió nihilista entorn de la il·lusió i als mecanismes de dominació assumits en la nostra societat. La peça podrà veure’s en la següent adreça: http://www.certamenubica.es/feriatecnologica.html
Mitjançant la col·laboració amb l’Associació CAMINS, que procura la revitalització i protecció els antics camins i vies pecuàries del poble, s’ha organitzat SITUANT SANT JOAN un passeig per aquests espais, passant per les intervencions de SITUA 2008 i acompanyant al passeig algunes performaces. La cita serà el diumenge 12 d’octubre a les 10:30 en el Parc Municipal. Una oportunitat per a acostar-se a l’art d’una manera lúdica i en bona companyia.
Foto: Una de les obres de l’artista brasiler Marlon de Azambuja