Search
Close this search box.
  • Inicio
  • Cultura
  • La Cofradía del Cristo celebra l’IV Centenari del Miracle dels Pans i Peixos amb un extens programa de cultes i d’actes culturals

La Cofradía del Cristo celebra l’IV Centenari del Miracle dels Pans i Peixos amb un extens programa de cultes i d’actes culturals

L’Ajuntament de Sant Joan col·labora amb una commemoració amb la qual es vol tornar a unir al poble entorn de la devoció al Crist de la Pau

La història del Crist de la Pau és història de Sant Joan, alguna cosa que ha donat lloc a un binomi indestructible que transcendix el merament devocional per a convertir-se en un element essencial per a entendre nostre sentir com a poble. En 2024 es complix l’IV Centenari del Miracle dels Pans i els Peixos atribuït al Santíssim Crist de la Pau, uns fets esdevinguts en 1624 amb motiu d’una rogació realitzada fins al santuari de la Verge de les Virtuts de Villena.

Este matí s’ha presentat el programa d’actes previst per a commemorar esta efemèride, un acte que he tingut lloc en la Capella del Cristo, als peus de la venerada imatge. En la roda de premsa han intervingut la presidenta Cofradía del Santísimo Cristo de la Paz, Julia Pérez; el secretari de la Confraria, Víctor M. López; el sacerdot santjoaner Rubén Lillo; la regidora de Festes, Charo Tomás; i el regidor de Cultura, David Aracil.

Julia Pérez ha explicat que esta iniciativa pretén que “la commemoració d’un fet miraculós ens servisca per a retrobar-nos com a poble amb el Cristo de la Paz”. . Per als promotors d’estos actes, “hereus d’esta tradició, la Cofradía del Santísimo Cristo de la Paz ha elaborat una programació amb la qual vol commemorar, recordar i actualitzar este fet miraculós, perquè com van fer els nostres avantpassats, convertim este IV Centenari en un lloc comú en el qual tots els santjoaners es retroben no sols amb el Cristo, sinó amb la seua identitat com a poble”.

En opinió de David Aracil, “dins d’un any d’aniversari per a Sant Joan com és 2024, i amb l’experiència que tenim de celebracions anteriors, com els 75 Anys de l’Arribada de la Imatge del Crist o els 525 del Miracle de la Santa Faç, i amb el treball de les components de la Confraria que fan una labor constant, silenciosa i discreta, l’ajuntament farà costat al 200% estos actes ja que som conscients del sentiment comú i de germanor que ens unix com a poble, entorn del Cristo”. Per part seua, Charo Tomás ha destacat “la devoció tan gran que mostra Sant Joan cap al Crist, una devoció tant a nivell personal com poble, que fa que l’ajuntament es bolque amb estos esdeveniments”.

Logotip i cartell

En la compareixença de premsa de hui s’ha presentat el logotip commemoratiu que acompanyarà tots els actes relacionats amb l’efemèride. El logo ha sigut realitzat per Jaime Sánchez, il·lustrador, publicista i dissenyador gràfic de Jerez de la Frontera, que compta amb un ampli currículum en l’elaboració de cartells, logotips i escuts per a germanors i confraries de les províncies de Màlaga, Sevilla, Cadis o Alacant entre altres.

Este logotip té com a motiu principal la imatge del Crist, que apareix unida als elements iconogràfics que li són més característics: la capa i els àngels que li acompanyen a l’interior del cambril. La capa està decorada amb un pa i un peix amb els quals es vol fer una al·lusió al miracle el centenari del qual se celebra en 2024. Tot acompanyat d’una tipografia neta, d’estil art déco, amb la qual el dissenyador ha volgut fer l’ullet als anys vint del segle passat. A més, el cartell que cada any anuncia els cultes principals dedicats al Santíssim Crist de la Pau, que es desenvolupen durant el mes de setembre, enguany té com a motiu principal la peregrinació de 1624. El seu autor és el pintor d’Albacerte Víctor Martínez Vázquez.

Tal com ha explicat el secretari de la Confraria, Víctor López, la programació prevista se sustenta en dos eixos principals: programa de cultes i esdeveniments culturals. Repetint el gest que van tindre en 1624, s’ha organitzat una peregrinació amb la imatge del Crist, al santuari de la Verge de les Virtuts de Villena, lloc al qual es va dirigir la rogació per a demanar pluja organitzada pels santjoaners fa ja quatre segles. Esta peregrinació tindrà lloc el dissabte 19 d’octubre, per a això s’han preparat autobusos perquè tots aquells santjoaners que vulguen acompanyar al Cristo fins allí puguen fer-lo.

D’igual mode, es realitzarà una rogació amb la imatge del Santísimo Cristo fins al monestir de la Santa Faç en la qual serà portada al mode tradicional del nostre poble, amb corretges i acompanyada del pal·li de respecte. Esta rogació tindrà lloc el dissabte 14 de desembre al matí.

Un altre dels moments culminants d’enguany serà la processó del 14 de setembre per a la qual es realitzarà un vídeo mapping sobre la façana de la parròquia que tindrà com a tema principal el relat dels fets ocorreguts en 1624, que comptarà amb la col·laboració de l’Ajuntament de Sant Joan.

Quant als actes de tipus cultural, Víctor López ha assenyalat que “igual que van fer els nostres avantpassats en 1924 amb l’edició de la ‘Crónica de San Juan’ de Manuel Sala Pérez, també nosaltres volem promoure i editar unes publicacions amb les quals s’amplie el coneixement sobre el Santíssim Crist de la Pau, actualitzant el que ja sabem sobre ell i aportant noves dades inèdites que amplien i enriquisquen el patrimoni històric i devocional del nostre poble. És per això que des de la confraria promourem l’edició d’un llibre de caràcter miscel·lani en el qual s’aborde la figura del Cristo des de diferents perspectives: històrica, artística i devocional”. Una segona publicació, amb l’objectiu de fomentar la transmissió de les tradicions als més xicotets, serà un conte infantil on, amb un llenguatge senzill i unes il·lustracions atractives, s’acostem la història del Cristo de la Paz a tots els xiquets i xiquetes. Esta iniciativa estarà complementada amb l’organització de visites guiades a la capella del Crist, destinades als alumnes dels centres educatius de la població, amb l’objectiu que coneguen de primera mà la història del miracle i la devoció de la nostra localitat pel seu Cristo.

Exposició commemorativa

Un altre dels punts importants dins de l’apartat cultural és la realització d’una exposició commemorativa, que tindrà com a assumpte principal les grans fites de la religiositat popular de la nostra comarca. Este fil conductor servirà per a enquadrar la importància que la devoció al Santíssim Crist de la Pau ha tingut no sols per a Sant Joan, sinó també per a diferents poblacions pertanyents a l’àmbit geogràfic més pròxim.

En esta exposició es mostraran les principals peces pertanyents al patrimoni artístic, documental i gràfic del Santísimo Cristo, igual que d’altres devocions que han tingut importància i han estat vinculades al nostre poble. La mostra serà inaugurada el divendres 22 de novembre i podrà visitar-se al llarg d’un mes, a la Sala Pablo Lau de la Casa de Cultura de Sant Joan.

Esta celebració també comporta accions per a preservar, restaurar i divulgar el patrimoni material del Cristo. En 2024 s’iniciarà la recuperació d’una sèrie d’elements desapareguts de la seua capella durant la Guerra Civil, com són un grup d’escultures i pintures que formaven part del retaule que alberga el cambril, amb les quals es vol recobrar la iconografia i l’aspecte original d’este bé moble essencial per al culte i la devoció del Cristo.

Un dels elements patrimonials menys coneguts pels santjoaners és la cúpula del cambril del Cristo, pintada per l’artista alacantí Heliodoro Guillén en 1903. És intenció de la confraria permetre l’accés a este espai en grups xicotets en els dies en què el Santísimo Cristo està situat en l’altar major de la parròquia, durant la novena.

I finalment, si hi ha un element iconogràfic que definisca al Cristo de la Paz és la capa que porta penjada del travesser de la creu. Per este motiu, la Confraria vol regalar a la seua imatge una capa que servisca com a recordatori i ofrena de tot el poble en este any tan significatiu i especial. És per això que desitgen que esta capa siga costejada per subscripció popular, perquè totes les persones que ho desitgen puguen participar amb qualsevol aportació per a sufragar la seua confecció i cost, perquè esta ‘capa social’ tinga una miqueta de cada d ells devots del Cristo de la Paz.