La música a Sant Joan d’Alacant.
“La música a Sant Joan (I) Societat Musical La Paz” és el tema triat per a la primera reunió del 2020 en la programació de T’Estime Sant Joan. La cita serà el dimecres 12 de febrer, a les 11.00 en el centre de majors de la localitat.
La música forma part de la identitat cultural de la Comunitat Valenciana. Aquest fet el confirmen les més de 550 societats musicals, amb 40.000 músics, que es reparteixen al llarg del 95% dels municipis d’Alacant, Castelló i València de més de 500 habitants. Sant Joan no podia quedar-se al marge d’aquest fenomen.
L’any 1819 es va crear la Banda Primitiva de Llíria, considerada la banda de música civil més antiga d’Espanya. Molt prompte, van aparéixer noves bandes i en 1871 va ser creada la de Sant Joan d’Alacant. Des de llavors, la música s’ha anat incorporant a la vida quotidiana d’aquest poble, en les festes, en els grans esdeveniments, en el dia a dia a través de la seua escola de música, a través dels assajos de la banda després d’una jornada de treball… En la reunió programada per al dimecres 12, les persones assistents podran exposar els seus records entorn de la presència de la música en les seues vides, els seus testimoniatges com a components de la banda o com a mers espectadors.
El programa T’Estime Sant Joan va nàixer l’any 2017, és un projecte desenvolupat des de l’Arxiu Municipal i la regidoria de Participació Ciutadana que indaga tant en la història sentimental del municipi com en la seua memòria democràtica. La tasca es planteja en dos vessants: una primera, a través de reunions entorn d’un tema proposat, on les persones majors exposen els seus records i testimoniatges. El segon vessant és el treball coordinat amb els departaments d’Història dels IES de la localitat. L’alumnat d’aquests centres porta dos cursos realitzant xicotets treballs de recerca a través d’entrevistes guiades.
Com va vindre l’aigua a Sant Joan? Què representava en la vida del poble? Com es va viure la guerra? Quines cançons es cantaven durant les labors? Com va ser la dictadura? Com es desenvolupava la vida en els tallers de brodats? Qui van eixir a l’estranger a la recerca de millors condicions de vida, què van trobar, com van tornar? Quins costums hi havia entorn dels difunts, com s’emportava un duel? Totes aquestes preguntes i moltes més s’han anat desgranant al llarg dels dos anys de marxa del T’Estime Sant Joan, en les reunions celebrades amb les persones més majors del poble que han volgut prestar el seu testimoniatge. Reunions que han sigut gravades i que constitueixen una valuosa informació que ja forma part dels fons de l’Arxiu Municipal.