L’Ajuntament de Sant Joan d’Alacant, des de la Regidoria de Sanitat i mitjançant la Unitat de Prevenció Comunitària de Conductes Additives (UPCCA), amplia les estratègies informatives-formatives sobre Prevenció d’Addicions a l’àmbit educatiu.
És un dels objectius primordials del Pla Municipal de Prevenció de Conductes Additives el dotar d’una estructura consolidada d’actuacions en prevenció dirigida a l’alumnat de primària i secundària dels centres escolars del nostre municipi. D’aquesta manera, en Educació Primària es desenvolupen: el Programa Brúixola, el qual es centra en les habilitats per a la vida com a ferramentes fonamentals per a la prevenció de qualsevol conducta de risc, i està dirigit als cursos de 4t i 6t de primària; el Programa Cineduca, el qual es ve implementant al llarg de huit edicions i que es fonamenta en l’educació en valors; i tallers d’alimentació saludable en col·laboració amb la Universitat d’Alacant i el Grau de Nutrició i Dietètica, dirigit a tot l’alumnat d’Educació Infantil i Primària.
Així mateix, a l’Educació Secundària es desenvolupen programes de prevenció universal i selectiva. En aquest curs acadèmic s’està implementant un Programa de Prevenció de Riscs de les Tecnologies als cursos de 1r d’ESO, posant l’accent en l’ús inadequat del mòbil i de videojocs. En 2n d’ESO es desenvolupa el Programa UNPLUGGED, el qual inclou cinc sessions on es treballen les habilitats per a la vida i la seua vinculació amb la prevenció de conductes additives.
Durant el curs acadèmic s’ha incorporat com a novetat els tallers de “Què passa al teu cervell quan consumeixes alcohol, tabac i marihuana?”, dirigits a 3r d’ESO i l’Escola d’Adults, i que han corregut a càrrec de la Doctora en Neurociències i divulgadora científica Marta RuIpérez Alonso. Amb aquestes xarrades de divulgació neuro-científica, l’alumnat adquireix un major coneixement sobre com funciona el seu cervell i com es veu afectat al consumir alcohol, tabac i marihuana, per així evitar i minimitzar el seu consum.
També en secundària s’implementa el Programa Cineduca amb pel·lícules adaptades a les edats dels destinataris i on, després del visionat d’aquestes i comptant amb les orientacions facilitades des de la UPCCA, el docent desenvolupa un treball reflexiu en l’aula.
Així mateix, des de la UPCCA es col·labora als tallers dirigits a pares, mares i familiars al seu àmbit de competència. També s’han impulsat tres edicions d’estratègies formatives dirigides als docents amb la finalitat de donar suport i dotar-los de ferramentes en el desenvolupament de la seua labor educativa.