Search
Close this search box.

L’Ajuntament de Sant Joan llança una campanya de conscienciació urbana basada en el civisme i la corresponsabilitat ciutadana

Amb el lema ‘Posar de la teua part no et costa res’, les Regidories de Neteja i Sanitat recorden el tractament correcte de residus, gossos i colònies felines

‘Posar de la teua part no et costa res’. O cosa que és el mateix, posar de la teua part genera molts beneficis. Sota este eslògan les Regidories de Neteja, Gestió de Residus i Sanitat de l’Ajuntament de Sant Joan d’Alacant han posat en marxa una campanya de conscienciació ciutadana que actua sobre tres dels problemes principals que generen brutícia en la via pública, com són l’ús correcte dels contenidors de residus, les deposicions de les mascotes i la cura de les colònies felines. Perquè amb el fem, els gossos i els gats, posar de la teua part no costa res.

La presentació de la iniciativa ha tingut lloc este matí en el Saló de Plens de l’Ajuntament de Sant Joan, en un acte on han intervingut l’alcalde de Sant Joan, Santiago Román; el regidor de Neteja i Gestió de Residus, Nicolás López; i la regidora de Sanitat, Julia Parra. La campanya de conscienciació parteix del foment de les normes bàsiques d’urbanitat -que la majoria respectem-, però també reprova les accions dels qui incompleixen eixes normes amb greus conseqüències per a la convivència veïnal. Fins i tot, esta vegada es va més enllà i es recorda que no complir amb l’Ordenança Reguladora de la neteja pública, recollida de residus sòlids i transport i abocament de terres i enderrocs de l’Ajuntament de Sant Joan d’Alacant comporta sancions des de 30 fins a 750 euros.

En opinió de l’alcalde de Sant Joan, Santiago Román,, “amb esta campanya es compleix un compromís de l’equip de Govern de Sant Joan per a millorar la neteja del poble. I ho fem mostrant mals comportaments, molt concrets, com traure el fem a hores incorrectes, no netejar les deposicions dels gossos o alimentar de manera inadequada a les colònies felines. Enfront de tots estos problemes ja hem actuat i ho continuarem fent perquè tota la ciutadania isca guanyant”, ha afegit Román.

Per part seua, el regidor de Neteja i Gestió de Residus, Nicolás López, ha assenyalat que esta campanya “atén les queixes ciutadanes que es reben diàriament. El carrer és de tots i tots hem de cuidar-la i respectar-la, i per això hem decidit passar a l’acció”. L’edil ha recalcat que la campanya “es realitzarà des d’un punt de vista absolutament pedagògic, amb visites informatives i educatives als col·legis de la nostra localitat, per mitjà de reunions amb associacions i col·lectius especialment relacionats amb esta problemàtica, com pot ser l’hostaleria, a més de visites a altres referents com el Consell Social o associacions veïnals. Però estarem recordant que l’incompliment del que s’estableix en les ordenances municipals tindrà com a conseqüència la seua aplicació en matèria sancionadora”. Així mateix, Nicolás López ha anunciat que “dins de molt poc Sant Joan disposarà d’un plec de Neteja i Gestió de Residus que marcarà un abans i un després i que, sens dubte, ens permetrà ser una de les ciutats en les quals més i millor es netege. Però si a més d’això, que és responsabilitat política, som capaces de ser una ciutat que embrute menys, i això és una responsabilitat cívica i de tots, llavors aconseguirem convertir a la nostra localitat al Sant Joan net que volem”, ha incidit el regidor.

En este mateix sentit, la regidora de Sanitat, Julia Parra, ha incidit en què, des de les regidories de Neteja i Sanitat, des d’este ajuntament, amb el nostre alcalde al capdavant, reforçarem mecanismes que possibiliten que millorar la neteja dels nostres carrers siga un fet. I ho farem amb mecanismes seriosos i contundents”. L’edil ha insistit que “un municipi net es tradueix en un municipi lliure de plagues i gèrmens que afecten la salut comunitària”, i en eixa línia de treball, “la Regidoria de Sanitat porta mesos treballant en l’elaboració d’un Pla de Colònies Felines que es presentarà en les pròximes setmanes. Eixe pla serà un document treballat i consensuat i donarà compliment tant a la legislació autonòmica com estatal”. Mentrestant, la campanya que ara es posa en marxa incideix en què “la neteja del nostre entorn és fonamental. Una bona acció, com cuidar a un animal, a un gat, no ha de produir mals resultats com és atraure a rosegadors perquè es desvirtua eixa suposada bona acció, i al final el perjudici és fins per al propi animal. Enfront d’eixos comportaments, és el moment de construir entre tots la ciutat que volem perquè posar una miqueta de la nostra part no costa res”, ha recalcat Julia Parra.

Material informatiu en diversos formats

La gran aposta de la campanya és arribar a tot tipus d’usuari, ja que qualsevol persona utilitza els serveis públics que estan en joc. Per això, a més dels formats habituals de cartelleria i tríptics informatius (impresos en castellà i valencià), premsa, tascons de radi i xarxes socials, s’han editat tres vídeos -creats pel dissenyador Gustavo Vílchez-, on uns personatges animats mostren com els comportaments diaris a l’hora de traure el fem, recollir la femta de les mascotes o alimentar a les colònies felines poden generar una resposta molt negativa per a qui no respecta les normes bàsiques d’urbanitat o civisme.

La campanya també arribar a tots els col·legis de Sant Joan, on un educador ambiental oferirà xarrades a alumnat de primària perquè siguen els xiquets i xiquetes els que porten la informació a les seues cases i col·laborar amb les seues famílies en la construcció d’un Sant Joan més net.

En els tríptics informatius s’inclouen els horaris se servei dels diferents contenidors, la majoria d’ells utilitzables 24 hores al dia com són el contenidor marró (matèria orgànica), groc (envasos/plàstics), blau (paper/cartó), roig (tèxtil) i taronja (oli). El contenidor verd, per a vidre, es pot utilitzar de 8 a 22.00 hores (per a evitar sorolls molestos a la nit), i el contenidor gris, per a la resta de residus, es pot utilitzar de 20 a 23 hores. Si tirem el fem fora d’eixa franja horària, estem propiciant que els contenidors s’òmpliguen molt prompte i apareguen males olors durant el dia, una situació molt desagradable amb altes temperatures.

El fullet també informa sobre el mecanisme per a la recollida d’estris (trucat al telèfon 965 65 17 28) i el sistema de recollida selectiva per a comerços. L’Ajuntament de Sant Joan ofereix als comerços i els hostalers del municipi un servei especial de recollida per a envasos de plàstic, cartó i vidre.

Una altra possibilitat més d’ajudar a aconseguir un net agradable i saludable. I ja saps… posar de la teua part no costa res.