Search
Close this search box.

PROGRAMA FILMOTECA I CINEFÓRUM LITERARI GENER I FEBRER 2022

 

L’experimentació animal, l’assetjament a les aules, carreres de cotxes espectaculars, una road movie infantil i un drama xinès d’època acompanyaran a Buster Keaton i a Nanni Moretti i la seua vespa en la nova programació.

Després de les festes nadalenques l’agenda de les actuals edicions de Filmoteca i Cinefórum literari es reprèn a Sant Joan d’´Alacant, que com a novetat acull una nova col·laboració amb l’associació Sant Joan Bilingüe. Les sessions de el cicle ‘Sant Joan Multilingüe’ estaran dedicades a ressaltar pel·lícules emblemàtiques de diferents països, que siguen representatives de cada idioma i del seu patrimoni cultural i cinematogràfic.

El dilluns 10 de gener, el Cinefórum Literari començarà amb Los perros de la Plaga a (1982), una pel·lícula d’animació no apta per a tots els públics que s’endinsa en la polèmica, sempre d’actualitat, sobre l’experimentació amb animals. La pel·lícula està dirigida per Martin Rosen i adapta la novel·la homònima escrita per Richard Adams, autor de la coneguda rondalla dels pujols de Watership. El 17 de gener, la Filmoteca dedicarà una sessió al genial actor i director del cinema mut Buster Keaton. Per a l’ocasió s’han triat dues pel·lícules relacionades amb la temàtica del cinema dins del cinema, és a dir, El moderno Sherlock Holmes (1924) en la qual Buster Keaton interpreta a un somiador projeccionista, i El cameraman (1928), en la qual dóna vida a un maldestre reporter que acudirà amb la seua càmera a la recerca de notícies. El dilluns 24, coincidint amb el Dia Internacional de l’Educació, serà el torn de Hoy comienza todo (1999) del director francès Bertrand Tavernier, mort en 2021. D’aquesta manera s’homenatjarà oportunament tant al compromès director com a la labor que realitzen professors i mestres amb una pel·lícula repleta de crítica social sobre aspectes com l’ensenyament o la desocupació en els barris humils. Tancarà gener, el dilluns 31, la primera sessió del cicle Sant Joan Multilingüe, dedicada a l’idioma grec. La pel·lícula triada és Paisaje en la niebla (1988) del director Theo Angelopoulos. El seu argument ens compta el viatge, replet de vicissituds i personatges estranys, de dos xiquets que viatgen des de Grècia a Alemanya a la recerca del seu pare.

Febrer iniciarà el dilluns 7 amb El joven Törless (1966). El film alemany dirigit per Volker Schlondorff adapta el llibre de Robert Musil titulat Les tribulacions de l’estudiant Torless. En ell ja es tractaven temes tan vigents, per desgràcia, com el bullying o la violència entre els adolescents. El dilluns 14 el dedicarem a una de les millor pel·lícules xineses de tots els temps, La linterna roja (1991). Dirigida per Zhan Yimou la història ens conta la vida d’una dona que es veu obligada a convertir-se en la quarta esposa d’un senyor, havent de renunciar a la seua llibertat per a tenir una vida més segura. Una setmana després, el dilluns 21, es canviarà de registre i proposarem la pel·lícula de culte Carretera asfaltada en dos direcciones (1971) de la directora Muntanya Hellman. En aquesta ocasió les carreres de cotxes seran la tònica general acompanyada per personatges tan nihilistes com pogueren ser els d’Easy Rider. Acabarà el mes de febrer el dilluns següent, dia 28, amb Querido diario (1993); dins del cicle Sant Joan Multilingüe l’italià serà l’idioma protagonista, amb un peculiar viatge per Itàlia que Nanni Moretti (millor direcció a Cannes) va aprofitar per a oferir una memorable sàtira, repleta de reflexions crítiques plenament vigents.