• Inicio
  • Roque Baños rep el Ficus d’Honor del XXV Festival de Cinema de Sant Joan

Roque Baños rep el Ficus d’Honor del XXV Festival de Cinema de Sant Joan

La gala inaugural obri la 25 edició del certamen amb un concert de la Sociedad Musical La Paz i el lliurament del premi honorífic al prestigiós compositor

El XXV Festival de Cinema de Sant Joan ha començat este matí en gran amb la cerimònia d’obertura, una gala que ha inclòs el concert de bandes sonores de cinema, interpretat per la Sociedad Musical La Paz, dirigida per primera vegada per Celia Torà, nova directora artística de l’entitat musical santjoanera. Música de cinema per al concert inaugural i un músic de cinema com a premi honorífic de l’edició número 25 d’un dels certàmens cinematogràfics més consolidades i longeus, tant de la província d’Alacant com de tot el territori nacional.

Amb Celia Torá a la batuta, la banda ha interpretat un programa compost per les bandes sonores de pel·lícules de Charles Chaplin, ‘ET, l’extraterrestre’, ‘Torrente’ i ‘Alatriste’, acompanyades per un muntatge d’imatges creat per l’alumnat de l’IES Luis García Berlanga. I ha sigut l’autor de dos d’estes obres (‘Torrente’ i ‘Alatriste’), el compositor de bandes sonores Roque Baños el gran protagonista de la gala en rebre el Ficus d’Honor, el premi honorífic del festival. Roque Baños, amb multitud de premis i reconeixements per la seua obra i guanyador de tres Goyas, ha agraït emocionat este premi, entregat per l’alcalde de Sant Joan, Santiago Román, davant el públic que omplia la Plaça Josep Carreras..

En la cerimònia inaugural del festival també s’han entregat els premis de l’IX Concurs d’Aparadors de cinema, que han recaigut en Tomajardín Floristes (primer premi) i en DeCaffé (segon premi). La gala ha comptat amb la presència de l’alcalde de Sant Joan, Santiago Román; el regidor de Cultura, David Aracil; el diputat provincial de Cultura, Juan de Dios Navarro; la directora del Festival de Cinema de Sant Joan, Cari Antón; i la presidenta de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana, Daniela González.

En la seua intervenció, l’alcalde de Sant Joan, Santiago Román ha agraït la labor constant dels estudiants de l’IES Luis García Berlanga, on va nàixer el festival fa 25 anys, i ha augurat “llarga vida al festival, que quanta amb tot el suport d’este alcalde i d’este equip de Govern des que estem al capdavant de l’Ajuntament de Sant Joan”. Per part seua, el regidor de Cultura, David Aracil ha destacat el debut de dos dones artistes al capdavant de dos entitats tan importants com el Festival de Cinema, que “per primera vegada té a una dona directora, com és Cari Antón, i a la Sociedad Musical La Paz, que compta amb una dona directora artística, com és Celia Torá”.

Activitats i projeccions

Fins a la gala de clausura, prevista el dissabte 29 de març, es projectaran els 31 curts seleccionats entre els 1.154 treballs presentats al certamen, la xifra màxima en els seus 25 anys d’història. Totes les vesprades, des del dilluns 24 al divendres 28, a les 19.00 hores a l’Auditori ‘Antonio Gil’ està programades dos hores amb el millor cinema curtmetratge nacional.

I a més, com a activitats complementàries, el dilluns 24 de març, a les 17.30 hores, està prevista una xarra-col·loqui de l’actriu Uxía Blanco (protagonista de ‘La llengua de les papallones’) amb els alumnes de l’Escola Municipal de Teatre, a la Torre Ansaldo. Altres tres activitats, coordinades per Marallavi Films són, el dimarts 25 de març, un col·loqui amb els directors i guionistes Rafa G. Sánchez i Álex Cuéllar (Runtun Films), a la Sala Urania de la Casa de Cultura. El dimecres 26 de març, el dissenyador de so Yago Cordero oferirà una altra xarrada a la Sala Urania de la Casa de Cultura. I el dijous 27 de març, serà el torn de Noelia Fluxá i Julie-Estel Soard (Juno Media), a la Casa de Cultura. A més, com a novetat, del divendres 28 a diumenge 30 de març, està previst un Mercat Modernista del Cinema, instal·lat entre els carrers Sant Antoni, Plaza Maisonnave, Carrer de la Mar i Plaça Josep Carreras.

D’esta manera, la llista de les 26 obres que participen en el concurs de curtmetratges del 25 Festival de Cinema de Sant Joan d’Alacant i que, per tant, opten al Ficus d’Or Sant Joan d’Alacant són ‘Aigua Salina’, de Abraham Delgado e Ivet Moreno; ‘Bedste’, de Susi Castelo;  ‘Black Sanga: The Prototype’, de Carlos Berenguer; ‘Buffet Paraíso’, de Santi Amézqueta y Héctor Zafra; ‘Calorcito vital’, de Javi Sánchez-Blanco; ‘Carmen y la cuchara de palo’, de Carlos Gómez-Mira; ‘Còlera’, de José Luis Lázaro; ‘De Madrid al cielo’, de Pablo Pérez; ‘De sucre’, de Clàudia Cedó; ‘Demà’, de Estefanía Ortiz; ‘Depredador’, de Javier Fesser (fuera de concurso); ‘El Príncep’, de Alex Sardà; ‘Etorriko Da (Eta Zure Begiak Izango Ditu)’, de Izibene Oñederra; ‘Homework’, de Nacho Arjona; ‘La Casa de la Abuela’, de Ashling Ocampo Colvin; ‘La Cura’, de Rosendo M. Diezma; ‘La Piscina’, de Santiago Cardelús Ruiz- Alberdi y Pablo Manchado Cascón; ‘La Sangre’, de Joaquín León; ‘Líbranos del mal’, de Andrea Casaseca; ‘Mamie’, de Pedro Tamames; ‘Medea a la deriva’, de Mary Cruz Leo Pérez; ‘Ne Me Quitte Pas’, de Karim Huu Do; ‘Patrimonio’, de Aitor Abio; ‘Periquitos’, de Alex Rey; ‘Records de la meva mare’, de Nú Larruy; y ‘Sólo los muertos se quedan’, de Alejandro Renedo.  En la categoria local, els curts que aspiren al Ficus Palomitas són ‘Stand By’, de Miquel Pont; ‘Atraco en Wisconsin’, de Diego Bayona; ‘Equipo de difamación’, de Alejandro Martínez Montes; y ‘El Descampado’, de Víctor Castelló. També com a finalista, encara que fora de concurs està seleccionat ‘Nos Movemos-Protagonistas’, de Joan Chápuli.