Igualtat programa un acte institucional, un homenatge a unes treballadores municipals jubilades, l’espectacle de dansa ‘Delicatesen’, amb Asun Noales i Federica Farino, i una trobada provincial contra el tràfic amb Mabel Lozano
Dones emprenedores, que trenquen barreres i aconsegueixen una visibilitat inimaginable per al seu temps i la seua societat. Aqueixos mèrits de dones que es van obrir pas en la ciència, en l’administració, en la literatura, en l’art, en matèries dominades pels homes, són la base d’on part la programació que la Regidoria d’Igualtat de l’Ajuntament de Sant Joan d´Alacant ha preparat per a commemorar el Dia Internacional de la Dona 2023. L’edil responsable de l’àrea, Julia Parra, ha plantejat una programació amb diversos actes, d’índole cultural i formatiu, que pretenen traure de l’anonimat i la reificació a la dona, per a donar-li visibilització i apoderament.
La programació dedicada a commemorar el Dia de la Dona a Sant Joan va començar el 2 de març, a l’auditori de la Casa de Cultura, amb l’espectacle ‘Mamá mía’, de Maracaibo Teatre. En el vestíbul de la Casa de Cultura, fins al 10 març es pot visitar l’exposició ‘Geògrafes i ciència’, de la Universitat d’Alacant, sobre la qual es basarà la xarrada del dia 13, titulada ‘Intrèpides, geògrafes i aventureres’, impartida per Ascensión Padilla, professora titular de la UA, a la Casa de les Associacions (C/ del Mercat, 23). Del 3 al 12 de març, la Casa de Cultura acull una altra exposició, ‘L’abstracció té nom de dona’.
Per al dimecres 8 de març s’han preparat diverses activitats. A les 12.00, en la sala d’actes del Centre de Majors, la Regidoria de Majors presenta l’exposició ‘Mujeres en primer plano’, una mostra fotogràfica amb les dones que participen en els diferents tallers del centre. En aqueix mateix acte, es durà a terme una dissertació sobre el paper de la dona en la vida quotidiana, per al que també s’exposaran una sèrie de fotos de dones realitzant diferents activitats.
Acte institucional
Per a la vesprada del dia 8, la Regidoria d’Igualtat ha programat dos actes. A les 18.00 hores, a la Casa de les Associacions tindrà lloc la xarrada organitzada per l’Asociación de Amas de Casa, sota el títol ‘Aquí y ahora. Mujer y salud’, oferida per la psicòloga-pedagoga, Paca Ayza. I a les 19.30 hores, a l’Auditori ‘Antonio Gil’ de la Casa de Cultura, està programat l’acte institucional organitzat amb motiu del 8 de març, on es realitzarà la lectura pública de la Declaració Institucional del Dia de la Dona, acompanyada del concert ‘Compositores modernes’, a càrrec de la soprano, Mª Reina Navarro, i la pianista, Gloria Revert. En el programa previst s’escoltaran peces de compositores que al llarg de la història van haver de compaginar la seua “circumstància personal” amb les seues ambicions. A la fi del segle XIX, en plena efervescència d’un art nou i jove, una nova estètica reflex d’aquesta ‘Belle époque’ s’obria pas en molts països europeus, amb Viena i París com a fonts d’inspiració. Clara Wieck i Ànima Schindler, per exemple, van ser dones fascinants de personalitat irresistible. Clara Wieck es va casar amb Robert Schumann i es va tornar Clara Schumann, com a Ànima Schindler es va casar amb Gustav Mahler i es va tornar Ànima Mahler. De les dues compositores s’interpretaran obres, igual que d’Amy Beach, Nadia Boulanger i Pauline Viardot.
Des de la Regidoria de Joventut, també han organitzat un acte amb motiu del Dia Internacional de la Dona. El dijous 9 de març, a les 19.00 hores, en el Centre de la Joventut, està prevista la xarrada ‘Trenca el sostre’, en la qual intervindran dones joves que han trencat el ‘sostre de cristall’, amb l’objectiu que servisquen com a referència per a les adolescents i joves.
Homenatge a treballadores municipals
L’11 de març, a les 20.00 hores, a l’auditori de la Casa de Cultura està prevista la ‘I Gala Para vosotras: contigo aprendí’. En aquest esdeveniment es retrà homenatge i destacar la trajectòria professional de tres funcionàries de l’Ajuntament de Sant Joan d’Alacant ja jubilades, Conxa Gosálbez, Pilar Martínez i Fini Chápuli. L’acte estarà amenitzat per Marvin Labara, reconegut cantant de boleros i cançons melòdiques, acompanyat al piano per Omar García.
La cultura serà de nou la protagonista de l’acte previst el 17 de març, a les 20.00 hores, a la Torre Ansaldo. Les ballarines i coreògrafes, Federica Fasano i Asun Noales, estrenen un espectacle creat expressament per a aquesta ocasió, la peça ‘Delicatesen’, on dansa, música i llum s’integren i mimetitzen amb l’arquitectura i l’espai. ‘Delicatesen’ transforma els espais arquitectònics i singulars en espais habitables i creatius, aportant una pinzellada d’art, imaginari i creativitat, sobre el monument on es representa.
Quatre artistes, integren aquesta píndola creativa, les coreògrafes i ballarines Asun Noales i Federica Fasano, l’il·luminador Juanjo Llorens i el músic i compositor Rubén Martínez. ‘Delicatesen’ ofereix exquisideses d’alta qualitat, de manera exclusiva i original. En cada lloc la intervenció s’adapta a les condicions i característiques de cada espai. I en aquesta ocasió la història de la torre, l’haver sigut casa familiar, aporta una dosi d’inspiració al treball d’aquestes dues creadores. En aquest espectacle, fet des de la paritat, quatre artistes interdisciplinaris transiten sobre la quotidianitat de les dones d’altres èpoques. Una revisió contemporània d’un món clàssic i conservador, on la repetició de tasques, la rutina diària del passat ens recorda el desig de llibertat, en aqueixes llars, quan les dones jugaven a ser xiquetes enmig de tanta opressió.
El 22 de març, la directora de cinema i activista, Mabel Lozano, participa en la projecció i el col·loqui del docu-curt ‘Encuentros provinciales contra la trata de mujeres’, previst a la Casa de Cultura. L’actriu i directora Mabel Lozano presenta un documental amb el qual es denuncia, a través de testimoniatges de les víctimes, l’explotació sexual i el tràfic de dones.
A més, en els instituts de Secundària, se seguirà desenvolupat la programació de Coeducació en Igualtat, amb les sessions ‘Laboramorio’, per a 2n d’ESO, amb el sociòleg i expert en coeducació, Juan Lillo; i ‘Prevenció violència sexual per consum de pornografia’, per a 3r d’ESO; amb l’agent d’Igualtat municipal, Catherine Boix.