Search
Close this search box.
  • Inicio
  • Igualtat
  • Sant Joan centra la seua campanya del 25N en què els adolescents detecten signes de violència de gènere en les seues relacions de parella

Sant Joan centra la seua campanya del 25N en què els adolescents detecten signes de violència de gènere en les seues relacions de parella

  • La programació dedicada al Dia de l’Eliminació de la Violència contra la Dona es basa a sensibilitzar i educar per a detectar la violència de gènere
  • El 25 de novembre se celebrarà un acte institucional en la Plaça d’Espanya amb la lectura pública de la declaració aprovada pel ple municipal

La defensa d’unes relacions afectives, sexuals, amoroses sanes, lliures, sense sofriment, sense dolor, sense culpa, sense control i, en definitiva, sense cap mena de violència, és la premissa principal per la qual aposta la programació de l’Ajuntament de Sant Joan d’Alacant entorn del 25 de novembre. La violència contra les dones, un problema d’índole públic i social que es pot mesurar, detectar i combatre. Per a afrontar eixe repte, l’Ajuntament de Sant Joan d’Alacant es manté ferm en el seu compromís d’incidir en l’educació com a principal ferramenta per a poder avançar en igualtat i erradicar la violència cap a la dona.

I és en l’educació i en la sensibilització on l’Ajuntament centrarà enguany la celebració del 25 de Novembre, Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra la Dona. La Regidoria d’Igualtat, dirigida per l’edil Marcos Piña, incidirà en una campanya llançada fa uns anys, titulada ‘La violència masclista també es mesura’, que va donar bons resultats en els centres educatius de Secundària. De nou són els joves els principals destinataris d’esta iniciativa, l’objectiu de la qual és oferir a l’alumnat adolescent una ferramenta que els facilite la detecció dels signes de la violència de gènere en les seues relacions de parella. És ací on entra en joc el ‘violentòmetre’, una regla que ens permet conéixer i mesurar part dels indicadors i senyals de la violència masclista.

La campanya ‘La violència masclista també es mesura’ va dirigida a tota la ciutadania, però s’ha centrat, sobretot, en la població adolescent. Per a això, s’han programat diferents actuacions per a desenrotllar i fer arribar la campanya, tant al públic en general com a la comunitat educativa dels centres de secundària.

La presentació de la campanya, dirigida a la ciutadania, està prevista el 19 de novembre en el Centre Municipal de Majors ‘Salvador Gosálbez Alberola’. L’agent d’Igualtat oferirà una sessió enfocada especialment a famílies, permetent que així puguen conéixer de primera mà esta activitat en la qual participaran els seus fills i filles, i al mateix temps, podran aproximar-se i identificar la violència de gènere.

Prèviament a esta presentació pública, el 18 de novembre està programada una sessió formativa i de sensibilització al professorat de l’IES Lloixa, on es recordaran i actualitzaran continguts. En estes sessions és d’agrair la col·laboració de les coordinadores en igualtat i convivència dels instituts. Des de finals de novembre s’aplicarà esta campanya, amb accions dirigides tant al professorat com a l’alumnat, perquè no quede com una activitat aïllada. Per a això es mantenen i es compatibilitzen els tallers del programa de coeducació en igualtat i prevenció de la violència de gènere que duu a terme en els centres educatius el sociòleg Juan Lillo, que porta més d’una dècada desenrotllant esta labor.

Exposició per a sensibilitzar

Dins de la programació del 25N, en 2024 es podrà visitar de nou l’exposició ‘Res justifica la violència sexual’. A través de les siluetes exposades en el Centre Municipal de Majors, on es duen a terme a més la majoria d’accions de sensibilització dirigides a la ciutadania, es llancen missatges perquè sàpien com identificar per si mateixes unes certes manifestacions de la violència sexual. La mostra es podrà visitar des del 19 de novembre fins al 16 de desembre.

En el mateix Centre de Majors, el 20 de novembre, a les 11.00 hores començarà el café tertúlia titulat ‘Dones valentes’, organitzada per la Regidoria de Majors. En este espai i trobada de dones i homes es podrà conversar, mentres es pren un café, sobre històries del passat i del present de dones significatives, que han fet i estan fent història i que han obert camí en la lluita contra la violència de gènere. Dones valentes, passades i actuals, les històries de les quals són referents en la causa.

El 21 de novembre prosseguix la programació amb la xarrada ‘Dona i benestar social’, un acte obert a la ciutadania, que tindrà lloc a les 18.00 hores en la seu de l’Asociación de Amas de Casa, amb la col·laboració de la Regidoria d’Igualtat. Els dies 22 i 25 de novembre, amb la col·laboració de la Regidoria d’Educació, hi haurà contacontes en col·legis a càrrec del personal de monitores de conciliació.

I serà de nou el 25 de novembre quan tinga lloc l’acte institucional, a les 18.00 hores en la Plaça d’Espanya. Amb l’acompanyament musical de la Sociedad Musical La Paz, després de la lectura del text aprovat pel ple municipal es durà a terme un homenatge a les dones víctimes de violència de gènere.

Teatre i dansa contra la violència de gènere

Així mateix, el 27 de novembre està programada, a les 19.00 hores, a l’Auditori ‘Antonio Gil’ de la Casa de Cultura l’obra de teatre ‘Besame 2.0’, un esdeveniment gratuït dirigit a tots els públics, a partir de 12 anys d’edat. ‘Besa’m 2.0’ és el resultat d’una proposta de dansa i teatre participativa que treballa el tema de la violència de gènere d’una manera íntima i pròxima, i amb caràcter de taller didàctic de prevenció. Creat per l’actriu i ballarina Pepa Cases, l’obra finalitza a mode de tertúlia, en el qual totes i tots poden ser protagonistes. Esta iniciativa també arribarà a part de l’alumnat de secundària en una sessió tancada per a elles i ells, per la qual els permetrà sumar estratègies i coneixements per a continuar identificant la violència de gènere en la parella.

Al desembre s’han programat dos sessions de la xarrada ‘Masculinitats igualitàries enfront de les violències masclistes i des de la cura i la corresponsabilitat’. El sociòleg i sexòleg Erick Pescador parlarà l’11 de desembre (19.00 hores) en el Centre Municipal de Majors i el 12 desembre oferirà a la Casa de la Cultura una sessió diürna dirigida a l’alumnat dels IES, en concret a 4t de l’ESO i 1r de Batxiller.