A l’abril d’enguany l’Ajuntament de Sant Joan havia presentat al·legacions justificant que l’edifici estava en condicions d’haver-se ocupat anticipadament al febrer de 2021 i que les obres estaven executades en aqueixa data en un percentatge del 91,40% del total, disposant de tots els espais i instal·lacions previstes en el projecte.
El dijous 16 de desembre Urbanisme va rebre del Director General d’Administració Local la notificació per la qual s’estimen les al·legacions presentades per l’Ajuntament i fixa l’import de la subvenció en QUASI 420.00 euros, en concepte d’ajuda per a l’actuació Centre d’interpretació de l’Horta Alacantina i la Música “Torre Ansaldo”.
Segons l’edil d’urbanisme, la socialista Eva Delgado “el departament d’urbanisme ha estat treballant en aquest tema durant els últims mesos, hem presentat tota la documentació que se sol·licitava per a justificar que l’actuació s’havia dut a terme de manera correcta. La pandèmia i alguns imprevistos, com les troballes arqueològiques trobades, van retardar la data de fi d’obra, però estàvem segurs que la subvenció estava garantida.”
La Rehabilitació de la Finca Ansaldo, que comprén una torre del Segle XVI i una finca annexa, ha tingut un cost de quasi 1.100.000 euros tractant-se d’un ambiciós projecte que d’una banda ha rehabilitat el conjunt -la torre, la finca i l’entorn- i per un altre l’ha dotat de contingut.
En la primera fase del projecte es va procedir al reforç i execució de la fonamentació, la coberta i la consolidació dels murs de les dues naus laterals a la torre. L’abast de l’obra projectada, que va tindre un cost de quasi 200.000 euros, dió com a resultat l’adequació de les dues naus principals, que van quedar diàfanes. Aquestes s’han destinat a l’emmagatzematge de nombrosos útils de cultiu antics que formen part de l’inventari municipal i que ara s’exposen en el Centre d’interpretació de l’Horta. Es van realitzar les façanes conforme proposava el projecte de Marius Bevià de 2006, obrint noves finestres, la qual cosa permet que el volum exterior quede acabat en el seu aspecte definitiu.
La segona fase del projecte ha tingut un cost aproximat de 900.000 euros i va vindre emmarcada dins del programa d’ajudes a projectes locals per a la protecció i recuperació de béns de patrimoni cultural de fons FEDER de la Generalitat Valenciana.
En aquesta fase es va condicionar interiorment tot l’edifici protegit per a albergar el Centre d’Interpretació i les sales per a assaig de l’orquestra i la biblioteca del futur Conservatori de música i el seu entorn més immediat.
El vestíbul principal s’utilitzarà per a exposicions fixes i temporals. A més de distribuir la resta dels espais del centre.
Des d’ell s’accedeix a la primera planta d’oficines, amb els despatxos de coordinació i direcció i la secretaria/administració. Des d’ací s’arriba a l’accés a la torre a 2,25 m des del sòl del vestíbul, finalment es va optar perquè aquest accés es realitze a través una passarel·la voladissa.
En el lloc de l’antic celler s’ha construït una sala polivalent preparada per als assajos d’orquestra, banda i cor. Aquesta sala es pot obrir a l’espai exterior per a possibilitar concerts a l’aire lliure en els quals el públic s’asseurà al pati creat al sud-oest de l’edifici.
Durant els treballs de restauració i ampliació es va descobrir que l’antiga ermita va estar dotada d’un forn i en algun moment va funcionar com a cuina, també van aparéixer diverses cambres subterrànies i una almàssera per a la realització de vi, així com una bassa per a la seua decantació.
La Regidora d’Urbanisme Eva Delgado assenyale que “aquesta és una de les actuacions més importants quant a la recuperació del patrimoni del municipi que hem dut a terme en el que va de legislatura, es tracta d’un bé d’interés cultural i la seua rehabilitació ha fet realitat un projecte que portava parat molts anys i que dota d’un ús publique a la Finca Ansaldo”.
Per la seua part l’Edil de Cultura Esther Donate ha declarat” Aquesta torre és part del patrimoni cultural santjoaner. La seua rehabilitació i posada en valor com a Centre d’interpretació de l’horta i Torre de la música uneix dos elements fonamentals del nostre municipi. L’ús social, educatiu, cultural i del manteniment de les nostres tradicions es veuen recollides dins de la finca.”