Sant Joan d´Alacant passa a formar part de la Ruta del Vi d’Alacant després de que, l’Ajuntament primer i la Ruta del Vi d’Alacant a continuació, aprovaren per unanimitat l’adhesió de Sant Joan d’Alacant com a soci d’aquesta última, fa tan sols uns dies en els seus respectius òrgans de govern, la qual cosa suposa un retrobament del municipi amb el seu passat cultural, econòmic i nobiliari vinculat al vi, a l’Horta d’Alacant i a el Fondillón, del qual el municipi és bressol, així com a la internacionalització del nostre destí i a l’excel·lència en la nostra hostaleria i comerç local.
Els socis de la Ruta del Vi d’Alacant en el seu conjunt van aprovar en l’assemblea celebrada dilluns passat 18 de juliol, l’alta de Sant Joan com a nou destí. El regidor de Foment Econòmic, el socialista Manel Giner, precursor d’aquesta iniciativa ens indica que “amb la nostra incorporació, Sant Joan es converteix en el primer municipi de la comarca de l’Alacantí a unir-se a aquest prestigiós club de producte, el primer de l’antiga Horta d’Alacant, la qual cosa estem segurs que donarà peu al fet que altres municipis de l’antiga horta sol·liciten en breu la seua incorporació”.
D’aquesta manera la Ruta queda conformada pels municipis de Villena, Salinas, Algueña, el Pinós, Monòver, Petrer, Novelda, Sax i Calp a les comarques de l’alt i mitjà Vinalopó i de la Vall de Pop, l´Alfàs del Pi, i Teulada-Moraira a la Marina Alta i Sant Joan d’Alacant a la comarca de l’Alacantí.
Per part seua, l’ajuntament de Sant Joan d´Alacant, en acord de ple celebrat divendres passat 15 de juliol, va determinar, amb acord de totes les forces polítiques representades, la seua adhesió a l’associació que va ser rubricada el dimecres 27 de juliol per l’Alcalde de la localitat, Santiago Román i la presidenta de la Ruta del vi d’Alacant, María Miñano en un acte celebrat a l’Ajuntament de la localitat.
Amb aquesta incorporació, la Ruta del Vi es proposa continuar creixent de manera coherent, seguint els estàndards de qualitat marcats per Rutes del Vi d’Espanya en el seu manual de producte, sent el següent pas el de la incorporació d’empreses del municipi: establiments de restauració, allotjaments, així com altres empreses de serveis turístics. Aquesta presentació i posterior posada de llarg tindrà lloc en el mes vinent de setembre transcorregudes les festes majors.
Un dels factors que han determinat aquesta decisió és la petjada vitivinícola en la història del municipi, bressol i origen del famós Fondillón, i la seua horta, petjada que hui dia s’evidencia en tantes finques de titularitat privada com alberga el municipi i el patrimoni del qual esperem que a poc a poc puguen recuperar-se per al públic en general mitjançant fórmules de col·laboració públic privades i com no, la Finca Ansaldo, únic BIC de titularitat municipal.
La finca rep el seu nom de la família genovesa Ansaldo que després d’assentar-se definitivament a Sant Joan en el segle XVII, es va dedicar especialment al comerç i a l’exportació del vi elaborat amb el raïm nascut en les hortes del municipi, centre geogràfic de l’antiga Horta d’Alacant.
“Es tracta d’un conjunt arquitectònic del S.XVII, recentment restaurat amb fons europeus gestionats des de la Generalitat, i pertanyent al conjunt singular de les Torres de l’Horta, que està compost de torre de defensa, cuines tradicionals, l’antiga ermita en algun moment reconvertida en forn i l’almàssera i els antics cellers, havent-se trobat el cup i com denominava Isidró Buades, mort cronista de la vila, la trascoladora, la qual cosa aporta al conjunt arquitectònic i museogràfic uns elements excepcionals per a la disfusió de la tradició i cultura vitivinícola del municipi”.
L’immoble hui dia alberga sales polivants, espais musealitzats i un centre d’interpretació de l’Horta d’Alacant. Un element divulgador, aquest últim, que aportarà valor històric, formatiu i informatiu a l’oferta de museus vinculats al vi existent en la Ruta del Vi, conformada pel Museu Etnològic d’Alcalalí, el Celler Museu Maserof a Xaló o la Casa del Marbre i el Vi al Pinós.
Per a María Miñano, presidenta de la Ruta del Vi d’Alacant “la incorporació de Sant Joan d´Alacant a la Ruta del Vi àmplia i enriqueix l’oferta enoturística existent, constituint un interessant nus de connexió entre les comarques del Vinalopó al sud interior i les de la Marina al nord-est i obrint la porta a possibles incorporacions dels municipis veïns”.
En paraules de Manel Giner, regidor de Foment Econòmic de Sant Joan “que el nostre municipi s’haja incorporat a la Ruta del Vi d’Alacant com el primer de la Comarca de l’Alacantí, és un motiu d’alegria i orgull, perquè permetrà que Sant Joan es retrobe amb el seu passat vitivinícola i que la nostra activitat econòmica es beneficie dels avantatges de treballar, al costat de la resta de socis públics i privats d’aquest club de producte, participant de les seues capacitats de formació, capacitació, millora i difusió de la nostra oferta comercial, restauradora i cultural. I tot això, gràcies a la seua capacitat per a internacionalitzar el nostre destí i el nostre patrimoni, en aqueixa unió dels objectius del turisme i l’activitat econòmica. Sempre gràcies a la col·laboració públic privada que representa la Ruta. Tant de bo en algun moment torne a plantar-se Monastrell en les zones verdes de Fabraquer Nord, que donen lloc a noves barriques de Fondillón nascut i criat al nivell de la mar, en la seua antiga terra, on va tindre lloc el seu origen i naixement i tancant d’aquesta manera un circule. I com no, amb el nom de Sant Joan d’Alacant en la seua etiqueta. La meua regidoria i jo personalment estem compromesos amb aqueixos objectius.”