La Regidoria d’Igualtat coordina activitats transversals, amb participació de diverses àrees municipals, que incidix en l’esport i la coeducació
“Eres única, lliure, inspiradora, emprenedora, valenta, extraordinària, forta i lluitadora. Eres dona. Eres tu”. Sant Joan d’Alacant llança pel 8 de Març, Dia de la Dona, una campanya que reivindica a una dona igual en drets i oportunitats, amb capacitat de decisió i que lluita per aconseguir una igual real.
Una igualtat a tots els nivells i en totes les àrees. Amb transversalitat per a aconseguir que la dona aconseguisca la mateixa posició que l’home, especialment en àmbits on no compartixen una visibilitat similar. Amb dones que creixen amb valors d’igualtat des de la seua infància . La Regidoria d’Igualtat de l’Ajuntament de Sant Joan d´Alacant ha preparat per a commemorar el Dia Internacional de la Dona 2024 una programació en la qual participen diferents àrees i regidories municipals, com a Sanitat, Esports, Joventut, Educació i Majors, sota la coordinació i l’impuls de la Regidoria d’Igualtat.
Este matí ha tingut lloc la presentació de la iniciativa titulada ‘Eres tu’, la campanya del 8 de Març de Sant Joan d’Alacant amb la qual es pretén reforçar i completar el treball que es fa tot l’any, i de forma continuada, des de la Regidoria d’Igualtat. L’alcalde de Sant Joan d’Alacant, Santiago Román; el regidor d’Igualtat, Marcos Piña; l’agent d’Igualtat municipal, Catherine Boix; i el sociòleg i expert en coeducació, Juan Lillo, han donat a conéixer una campanya que enguany incidix, especialment, en la promoció de l’esport femení, tant oferint informació i ferramentes per al seu millor desenvolupament quant a qüestions vitals, així com en la pràctica esportiva a través de la defensa personal. A més, continuem recordant i donant visibilitat a dones destacades en altres àmbits com la història i les lletres. Amb eslògan ‘Eres tu’, es mostra que les dones són valentes i fortes. Som conscients que encara són adjectius utilitzats i associats als homes. Sant Joan vol continuar reivindicant, assenyalant, triant i recordant una llista de qualificatius amb els quals volem continuar lluitant contra els estereotips tradicionals.
Extens programa d’actes
La programació del 8M comença hui, 1 de març, a la Torre Ansaldo, amb un taller de joves de 12 a 30 anys que dissenyaran la seua pròpia bossa de roba (tote bag) amb aquelles paraules, frases, dibuixos que trien per a simbolitzar este dia. La Regidoria de Joventut també organitza, el 7 de març (20.00 hores), a la Biblioteca Municipal, la xarrada oberta ‘Trenca el sostre. Dona i discapacitat’.. La diputada en les Corts Valencianes, Mar Galcerán Gadea, i la gimnasta Sara Marín Fernández, mantindran una conversa en la qual parlaran que, malgrat la seua discapacitat, són referents i destaquen en els seus àmbits laborals.
El divendres 8 de març,al matí,a les 11.00 hores, en el Centre de Majors, organitzat per la Regidoria de Majors, tindrà lloc la trobada entre dones ‘Històries amb D de dona’,un café tertúlia en el qual es recordaran tant a dones destacades en diferents àmbits de la vida, així com les històries de les mateixes dones de Sant Joan. Després de finalitzar la trobada es realitzarà un taller de bailoterapia. Paral·lelament, els centres educatius també se sumen este dia amb diferents temàtiques, com l’activitat ‘Ales de papallona’, per la qual l’alumnat durà a terme una manualitat de la mà de les monitores educatives municipals, col·laborant la Regidoria d’Educació.
La vesprada de 8 de març, a les 18.00 hores, serà una vesprada reivindicativa en la qual els grups polítics que van aprovar la Declaració Institucional pel Dia de la Dona (PP, PSOE i Compromís), participaran en la lectura pública d’este text, seguida de la participació de les dones representants de les diferents organitzacions socials, per a retre homenatge a totes les dones que han lluitat i continuen lluitant pels seus drets i, en definitiva, per una societat més justa. Laura García i Claudia Llinares, solistes de flauta travessera de la Societat Musical La Paz, acompanyaran l’acte.
El diumenge 10 de març, de 10 a 13.00 hores, tindrà lloc en el Poliesportiu Municipal, amb la col·laboració del Club de Karate Shotokan, la Federació de Karate de la Comunitat Valenciana i la Regidoria d’Esports, el desenvolupament de tallers de Karate i de defensa personal. L’objectiu principal és continuar fent extensiu esta art marcial i promocionant este esport entre les xiques i dones que vulguen posar en pràctica eixe dia este esport. L’edat recomanada seria a partir dels 10 anys.
El dijous 14 de març a les 19.00 hores, a l’Auditori ‘Antonio Gil’ de la Casa de Cultura, tornarem a comptar amb la companyia Maracaibo Teatre, pel tractament correcte i didàctic que sempre transmeten en matèria d’igualtat entre dones i homes. En esta ocasió, posaran en escena ‘Escritoras’, una de les seues últimes obres estrenada, en la qual presentaran una història d’amistat i de creació. Un espectacle basat en el llibre de Carmen G. de la Cova i la il·lustradora Ana Jarén. Una història que entrellaça les vides d’estes dones creadores, escriptores espanyoles de començaments del Segle XX, com Carmen Baroja, María Lejárraga, Emilia Pardo Bazán, Victoria Kent, Carmen Laforet, entre altres. Cristina Maciá, assumix la dramatúrgia, direcció i coreografia de l’espectacle.
El dijous 21 de març estan previstos diferents tallers sobre dona i esport tant en horari de demà com de vesprada. A nivell general, es tracta d’una aproximació de la igualtat entre dones i homes en l’esport, la ruptura d’estereotips de gènere i de la necessitat de comptar amb referents femenins. A nivell específic, en el taller del matí es dedicarà un espai per a tractar el cicle menstrual i la seua adaptació a l’exercici físic i entrenament. I durant la vesprada es tractaran primer les qüestions vitals en la salut de les esportistes i, seguidament, s’oferirà informació i consells durant les etapes de la menopausa i post menopausa per a promoure i millorar l’activitat física. Organitza la Regidoria d’Igualtat, amb la col·laboració de la Regidoria de Sanitat.
Al marge dels actes públics, es continua impartint el Programa de Coeducació en Igualtat entre dones i homes, que es desenvolupa en els centres educatius durant el curs acadèmic. L’agent d’Igualtat municipal, Catherine Boix, impartix tallers de ‘Prevenció violència sexual per consum de pornografia’, i el sociòleg, Juan Lillo, expert en coeducació, desenvolupa les sessions ‘Laboramorio’, per a 2n d’ESO, i ‘Noves faules sobre violència de gènere’, per a 4t d’ESO.
Tota la programació està dirigida a tota la ciutadania en el seu conjunt i les activitats són gratuïtes Des del nivell educatiu, es pretén lluitar contra les diferències, prejuís i estereotips que encara existixen cap als xiquets i les xiquetes. I de cara a tota la ciutadania, són també diverses les campanyes anuals que es desenvolupen per a aconseguir un major respecte cap a les dones, en l’àmbit d’oci i de festes, promovent també el respecte cap a la seua llibertat, la seua presa de decisions i la seua ser.